‘Bir savaş suçu mu?’

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Guardian ve The Independent’ın ilk sayfalarında aynı fotoğrafı kullanarak Lübnan’daki İsrail saldırısının insani boyutunu okurlarına aktardı.


“Bir savaş suçu mu?” diye soran The Independent haberinde, İsraillilerin Taire’de köylülere evlerinden ayrılmaları talimatı verdiği, talimatın yerine getirilmesi sonrasıysa onlara saldırdıkları yazdı.


The Independent muhabiri Robert Fisk’e göre İsrail birlikleri Lübnan’da ikinci kez savaş suçu işledi. Yazar şu yorumu yaptı:


“İsrail ordusu 9 gün önce de komşu köy Marvahin’de köylülerden evlerinden ayrılmalarını istemişti. Daha sonra halkın taşındığı kamyonlardan birine füze attılar, içerdeki kadınlar ve çocukların ölümüne neden oldular. Taire’de ise sivilleri öldürdüğü sanılan Hellfire füzesinin Florida’da Lockheed Martin şirketince üretildiği sanılıyor.”


“İSRAİL’İN SAVAŞI ÇIKARIMIZA”


Independent’ın yazarlarından Bruce Anderson ise “Savaş cehennemdir. Özellikle de masum sivilleri etkilediğinde…” demesine karşın “Bazen savaşmak gerekir” yorumunu yaptı. Yazar şöyle devam etti:


“Eğer İsrail Hizbullah’ı Lübnan’dan atmakta başarılı olur ve bölgede bazı emelleri olan İran’ın burnuna bir yumruk çakabilirse, hepimiz güçlü olacağız. Bazı taktikleri ne kadar pis olursa olsun, İsrail çıkarımıza bir savaş yürütüyor.”


“BİZ DAHA ÖNCE DE BURADAYDIK”


The Guardian ise soldaki İsrail gazetesi Haaretz’in yazarlarından Gideon Levy’ye yer verdi.


“Artık savaşı durdurma zamanı. Çünkü bu savaş İsrail’in sadece itibarını lekeliyor” diyen Levy şu değerlendirmeyi yaptı:


“Biz daha önce de buradaydık. Hem de birden çok kez. Savaşlar ulusal düzeyde başladı, büyük bir krizle bitti. Hava gücünün yeterli olmadığı açıkça görüldüğünde, karadan işgal başlayacak. Lübnan’ın bir bataklık olduğu yönündeki klişe tekrarlanacak. Askerler öldüğünde, protestolar artacak, toplumu bölecek.”

792980cookie-check‘Bir savaş suçu mu?’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.