Birdal: Yeni bir çatı partisi için çalışıyoruz

İngiltere Kürt Dernekleri Federasyonu’nun Londra’da Kürt Toplum Merkezi’nde Türkiye ve Kürt sorunu konulu toplantıya konuşmacı olarak milletvekili Birdal’ın yanısıra, İşçi Partisi sol kanat milletvekillerinden Jeremy Corbyn ile Savaş Karşıtı Koalisyon ve Londra Büyükşehir Belediyesi temsilcileri katıldı.


Yaklaşık 500 izleyicinin katıldığı toplantıda konuşmacı kürsüsünün arkasında Türkiye, İran ve Irak’ın bir bölümünü alan Kürdistan haritası yer aldı ve izleyicilerce Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı.


Birdal, ilk kez Türkiye’de siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerini kapsayacak bir çatı partisini oluşturmak için çalışmalar yapıldığını açıkladı.


Çatı partisine katılımcıların siyasi duruşlarını koruyacaklarını fakat Kürt sorununun demokratik çözümü ile sivil, uzlaşmacı, çoğulcu ve demokratik bir Anayasa’nın oluşturulması ortak paydasında birleşeceklerini belirten DEP milletvekili, “Ne yazık ki makasın bile bir yanı kesmiyor. Bu kördüğümü birlikte çözeceğiz. Bu konuda ciddi çabalarımız var. Umarız kotarırız” dedi.



Toplantıya katılan 500’e yakın seyirci Öcalan lehine sloganlar attı


VİCDANİ RED YASA TASARISI


Akın Birdal, vicdani red hakkının tanınması için TBMM’ye tasarı sunacağını da vurgulayarak, “Pek çok demokratik ülkede olduğu gibi Türkiye’de de ‘Ben askere gitmek istemiyorum. Ölmek ya da öldürmek istemiyorum’ hakkı tanınması gerekir. Gençler silah yerine görev olarak fidan dikmek ya da sağlık servisinde çalışmak istiyorsa buna izin verilmeli” diye konuştu.


Türban konusunda kadınların giyinme ve yaşama biçimini belirleme hakkı olduğunu belirten Birdal, halkların da özgürce siyaset yapma hakkı, kendi dilini konuşma ve kültürünü sürdürme hakkına sahip olması gerektiğini söyledi.


Birdal, Türkiye’nin Kuzey Irak’a kara operasyonunu sürpriz bir şekilde kestiği öne sürerek, “Bu eşekten düşen ve ‘zaten inecektim’ diyen Nasrettin Hoca’nın hikayesine benzedi. Bu düşüşün bel ağrıları olacak. Bu ağrılardan kurtulmak için de Irak’a giriş çıkışlar olabilir” dedi.


ÇÖZÜMDE ANAYASA ÖNEMLİ


Kürt sorununun çözümünün silahla olmayacağının herkes tarafından anlaşıldığını belirten Birdal şu yorumu yaptı:


“Ancak Kürtler kendilerini eşit ve özgür bir yurttaş gördüğünde silahlar susacaktır. Askerlerin ve gerillaların ölmelerini istemiyoruz. Bu açıdan yeni anayasa çok önemli. Herşeyden önce üzerinde Hrant Dink’in kanı olan sabıkalı 301’nci madde derhal kaldırılmadır…”


Akın Birdal, Kürt sorununun çözümünde muhatabın DTP olduğunu öne sürerek, “Kimin özgürlükten, barıştan yana derdi varsa kolkala yürüyelim” diye konuştu.


İNGİLİZ MİLLETVEKİLİ’NİN YORUMU


Konuşmacılardan İngiliz Milletvekili Corbyn de 1998’de ve en son olarak geçen Ekim’de Türkiye’de incelemelerde bulunduğunu belirterek, “Güney Doğu’da hâlâ askeri bir yönetimin var. Kürtçe eğitim hakkının tanınmaması da acı. Kürtler temel hakları olan temsilcilerini özgürce seçme hakkından da yoksunlar…” dedi.


İngiliz milletvekili, Türkiye’nin eğer barış istiyorsa karşı tarafla diyalog kurması gerektiğini öne sürerek adaletin olmadığı yerde barış, barışın olmadığı yerde de özgürlük olmaz” diye konuştu.


Meslektaşı Birdal’ı öven Corbyn sözlerini Türkiye, Irak, Filistin için barış istiyorum dileğiyle bitirdi…


FOTOĞRAF (Faruk Eskioğlu çekti): Konuşma öncesinde bütün “demokrasi şehitleri” adına saygı duruşu yapıldı… (En başta) DEP milletvekili Akın Birdal ve (en sonda) İŞçi Partisi sol kanat milletvekili Jeremy Corbyn

810390cookie-checkBirdal: Yeni bir çatı partisi için çalışıyoruz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.