Bireysel bir yazı…

Yugoslavya’nın parçalanma savaşı, birçok şeyinde dönüşümü olduğunu bilemedik, yorumlayamadık. Almanya kendi küçük çıkarı için düğmeye basmıştı. O düğmeye basan alman bürokratları şimdi ne yapıyor biliyor musunuz? O zamanın dışişleri bakanı liberal bakan, kim anımsıyor adını? Yugoslavya parçalandı ve içinden birçok küçük ülke çıkarken, katliamları da, düşmanlıkları da nefreti de kazıdı. Tito’nun ülkesi yoktu, kendisine özgü yapısı olan Yugoslavya ve onun yaratmış olduğu güzellikler yok, yerlerinde yanmış, yok olmuş bir toprak parçası kaldı. Arkeologlar, o küllerin içinden Yugoslavya’yı tanımaya çalışacak ileride belki!


Parçalan ülke gelecek olan yüzyılın ilk işaretlerini de veriyordu. Eski bir Amerikalı asker, askeri strateji dergisinde geleceğin Ortadoğu haritasını yayınlıyordu. Bugünden bakınca gerçekçi dahi gelebilir. Sınırlar savaş alanlarda değil, masa başında olduğunu geçen yüzyıldan biliyoruz. Eskiden üç devlet adamı eline kalem alıp, pazarlıkla sınırları çizerken, şimdi bir başkan yardımcıları ile o işi hallediyor, çünkü kendisine akıl verebilecek birçok eski general emrindedir.  Sınırların arasında kalan, farklı ülkelerde yaşamaya zorlanan ailelerin dramları yaşamaya devam ediyor. Şimdi yeni dramlarda kapımızı çalıyor. Yeni Ortadoğu kuruluyor, çünkü üç devlet başkanın ortak almış olduğu karar Yugoslavya’da yırtıldı. Yeni ortak anlaşmalara gerek yok, çünkü danışmanları ile bir başkan karar verebiliyor. İnsanlığın yaratmış olduğu birleşmiş milletler kurumu da bu şekilde tarihin çöplüğüne doğru atılıyor. Ortadoğu yeni gelişmelere gebe olmaya devam ediyor. Teknolojiyi elinde bulunduranlar, teknoloji bağımlılarını istediği gibi yönlendirmeye devam edecektir.


Acının sesi gök kubbenin altında her toprak parçasından dünyayı kaplarken, küçük bir yerde şampanya bardaklarının şıkırtısı da duyulmaktadır. Yeni anlaşmalar, yeni sınırlar küçük bir bürodan tasarlanırken, dışarıda susuz ve açlık içinde kıvranan milyonlarca insan kendi kaderi ile baş başa kalmış durumdadır. Açlık çeken vatandaş elbette anlayamayacak başına geleni. Nereden sorun geldiğini bilemeyecek. Kendi içine kapanık toplumlarda da bu geçerli bir durumdur. Küçük dünyaları içinde yaşayanlar, kim kim ile birlikte olduğunu, kim nerede tatil yapmış, kim nerede kim ile aldattığını tartışmaya devam eder. Haberleri magazin olur, çünkü güdümlü ülkenin insanı bu şekilde uyutulmaya devam eder.


Dünyadan uzak, kendi dünyası içinde yaşayan, arkadaşının üzerine basarak başarıya şartlanmış insanların dünyası global dünyanın yeni tipi olmaya devam edecek! Dünyanın her hangi bir yerinde ki gelişmeye yabancı olmaya devam ederken, kapı komşusunun başına gelenden de haberi olmayacak! Çünkü çekirdek aile indirilen toplum, çekirdeğinde parçalanma sürecini yaşıyoruz! Birey olan insan, kendi ihtiyaçlarını sanal ortamdan gidermeye de alıştı!


Not: dikkat ediyorum, bayan yazar arkadaşların yazdığı yazıların altına bir sürü yorum yazısı yazılıyor, üstelik genellikle hep erkek! Demek ki erkekler hem okuyucu, hem de yorumcu! Bayan arkadaşlar ise genellikle yazar konumunda! Neyse bana ilginç geldiği için bu notu yazayım dedim! Yoksa parçalanan insanın en son aşamasını bu site içinde de mi görüyorum? Sevgiyle…


—————————-
www.cemoezkan.de
http://cemoezkan.sitemynet.com

691520cookie-checkBireysel bir yazı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.