Birinden diyalog çağrısı, diğerinden tehdit

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Irak’taki gelişmelerle ilgili olarak “Bir gece ansızın gelebiliriz. Şu anda bütün güçlerimiz Silopi’de, sınırda. Oralarda her türlü manevrayı yapıyor mu? Bu ne demektir? Biz hazırız” dedi. Başbakan ise Çözülebilir. İnisiyatif almaya hazırız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın, TBMM’nin 26. Dönem 3. Yasama Yılı açılışı dolayısıyla verdiği resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

IRAK’TA FRANSA’NIN ARABULUCULUĞU

“Kuzey Irak konusunda değerlendirmeniz oldu ama Fransa’nın arabulucuğunda Merkezi Yönetim ile Bölgesel Yönetim’in bir araya gelebileceğine ilişkin haberler var. Size bu yönde bilgi geldi mi?” sorusu üzerine Erdoğan, “Fransa’nın şu anda arabuluculuğunu tarafların kabul ettiğine dair bir bilgi bende yok. Sadece Federal Irak Yönetimi’nin, ‘Biz her türlü görüşmeye hazırız’ gibi bir şeyi bize ulaştı ama Kuzey Irak’ın böyle bir şeye nasıl baktığını bilmiyorum. Onun için de söyleyecek pek bir şey yok.” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kuzey Irak konusunda liderler zirvesi yapmayı planlıyor musunuz?” sorusuna, “Perşembe günü sadece Sayın Bahçeli ile görüşmem olacak. Ondan sonra da duruma göre Sayın Kılıçdaroğlu’na da davet yapmak suretiyle, onunla ayrıca bu konudaki kanaatlerini alırım. Bu kanaatleri de pekiştirmek suretiyle, bu noktadaki sürecimizi zenginleştirmiş oluruz.” cevabını verdi.

Bir gazetecinin, “İran’a bir ziyaretiniz olacak. Bugün Genelkurmay Başkanı ile bir araya geldiniz. Sanıyorum kendisi bu akşam İran’a gidecek sizin ziyaretinizden önce. Oradaki son durum…” sözleri üzerine Recep Tayyip Erdoğan, şunları kaydetti:

“İran’a ziyaretim Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantısıdır. Ama bunun içeriğinde şu anda aktüalitesi çok zengin olan Kuzey Irak durumu var. Kuzey Irak konusunu da görüşeceğiz. Bu görüşmelerimizin içerisinde gerek Sayın Ruhani ile gerekse Sayın Hamaney ile görüşmelerimiz olacak. Bu görüşmelerden sonra çok daha değerlendirmiş olarak, süreç için ciddi bir yol haritasını belirlemiş olarak dönmüş olacağız. Ama biz bütün bölge ülkeleri ile zaten bu konuda irtibat halindeyiz.”

“BÜTÜN GÜÇLERİMİZ SİLOPİ’DE, BİZ HAZIRIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Vanalar kapanabilir mi veya ne zaman kapanır?” sorusuna, “Onu söyledik. Bir yol haritası… O yol haritası esnasında ne, ne zaman yapılacak? Bunlar konuşulursa her şeyden önce böyle bir mücadelenin kesinlikle gizliliğine aykırıdır. Ben ne diyorum? Bir gece ansızın gelebiliriz. Şu anda bütün güçlerimiz Silopi’de, sınırda. Oralarda her türlü manevrayı yapıyor mu? Bu ne demektir? Biz hazırız.” karşılığını verdi.

YILDIRIM: (BARIŞÇIL OLARAK) ÇÖZÜLEBİLİR

Başbakan Binali Yıldırım Kuzey Irak’ta düzenlenen referandumla ilgili olarak da, “Genelkurmay Başkanı İran’a gidiyor. Çözülebilir. İnisiyatif almaya hazırız” dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, Meclis Tören Salonu’nda düzenlenen Yeni Yasama Yılı Resepsiyonu’nda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Başbakan Yıldırım, Katalonya’daki referandum gerginliğine ilişkin soru üzerine, “Kuzey Irak’ta karşı çıktığımıza göre, burada da karşı çıkmak normal. İşin arka planını incelemek lazım, erken kanaat oluşturmak yanlış olur. En önce tepki vermesi gereken AB ülkeleri; onların hepsi bir devlet olduğu için bakalım ne tepki veriyorlar. Biz komşumuz için tepkiyi verdik. Onlar da kendi komşuları için tepki versinler görelim.” diye konuştu.

KUZEY IRAK’TAKİ BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN REFERANDUMU

Yıldırım, “Kuzey Irak’tan bir geri adım söz konusu olur mu Türkiye’nin beklentisi nedir ” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Bizim beklentimiz şu. Öyle burnunun doğrusunda aklına gelip oradaki yöneticilerin, orada yaşan Kürtlerin, Türkmenlerin, Arapların mutabakatını almadan verdikleri karar tamamen kişisel ikbal ve ihtiras kararıdır. Bu karar bölgeye huzur, refah esenlik getirmez, daha fazla sıkıntı, gözyaşı, kaos getirir.

Yapılacak iş bellidir. Irak Hükümeti ile otursunlar, anayasanın belirlediği çerçeve içinde, Kuzey Irak yönetiminin hakkı, hukuku neyse bunlar garanti altına alınsın. Bu konuda biz de destek veririz. Böylece bu iş tatlıya bağlanmış olur. Aksi halde bu meselenin yönetilmesi gittikçe zorlaşıyor. Dünyada kamuoyu desteği olmayan bir iş. Bunun ötesi, etrafında sınır komşusu olan ülkeler, İran, Türkiye, Suriye… Bugün Suriye böyle ama o bile bu haline rağmen karşı. Dolayısıyla etrafı çepe çevreçevrilmiş. Merkezi Hükümet karşı. Burada yaşayan milyonlarca insana yapılan bu iş reva mıdır Değil. Hala şanslarının olduğunu düşünüyorum.”

Başbakan Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile yüz yüze görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin soru üzerine, ileride yüz yüze bir görüşme gerçekleştireceklerini dile getirdi.

“Ortak operasyondan bahsediliyor ” sözü üzerine Yıldırım, meselenin çözümü için birinci derece sorumlu ülkenin Irak olduğunu, adımları onların atması gerektiğini, ortak sorumluluk olan yerde de Irak’ın açıkça destek istemesi gerektiğini söyledi.

Resmi ve yazılı talep üzerine bir başka ülkenin topraklarında faaliyet yapabileceklerini anlatan Yıldırım, “Bizim tercihimiz birinci derecede askeri tedbir değil. Diplomatik, siyasi ekonomik yönden bu meseleler çözülebilir. Bunun için de Türkiye olarak inisiyatif almaya hazırız” dedi.

Başbakan Yıldırım, “Irak Merkezi Hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi yeniden masaya oturursa, garantör ülke talebi olursa Türkiye buna evet der mi ” sorusuna, “Varsayımlar üzerine sonuç inşa edilmez. Ortadaki durum belli. Bir referamdum yapıldı, bu referandumu kimse tanımıyor. Türkiye de İran da dahil dünyanın birçok ülkesi bu referandum ‘Yok hükmünde’ diyor. Kendileri de ‘Bu referandum bizim bağımsızlık ilan edeceğimiz anlamına gelmiyor” diyor. Ne için yaptınız ‘Merkezi Hükümet ile elimizi güçlendirelim, pazarlık yapalım…’ Buyursunlar başlasınlar. Irak, İran, Türkiye bu konuda desteğe hazır. Uluslararası kamuoyunun da buna karşı çıktığı yok. Pekala sorun büyümeden çözülme imkanı var.”

Referandum sonrası Barzani yönetimi ile temas olup olmadığına ilişkin soru üzerine Yıldırım, “Yok, öncesinde oldu ama sonrasında olmadı” ifadesini kullandı.

Yıldırım, Meclisteki makam odasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile görüştünü de kaydetti.

2127370cookie-checkBirinden diyalog çağrısı, diğerinden tehdit

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.