Birkan Uzun’un ardından

Birçokları gibi ben de Birkan Uzun isimli genci tanımazdım. Ta ki Vinson Massif zirvesine tırmanan ilk Kıbrıslıtürk olma başarısını gösteren kadar.

Herkes gibi ben de bu genci tanıdıktan hemen sonra bir kaza sonucu yaşamını yitirdiği için kahroldum. 

Bu başarılı genci neden daha önce tanımadım sorusunu sordum ben de kendime birçokları gibi. 

Genç Birkan’ın başarısı unutulmamalı, ve her fırsatta genç Kıbrıslıtürkler için bir ilham kaynağı olarak çocuklarımıza, gençlerimize hatırlatılmalı.

Birkan azmin, cesaretin, dirayetin sembolüdür. Şartlar ne olursa olsun, bir şeyi istedikten sonra insanın her engeli aşıp onu elde edebileceğinin örneğidir.

Birkan hakkında daha fazla bilgi edinmek için Facebook sayfasına baktım. Onun şahsiyeti, karakteri hakkında öğrendiğim şeyler yüzünden artık aramızda olmayacağı için bir kez daha kahroldum.

2019 yılında doğum günü için 29 Haziran tarihindeki paylaşımında arkadaşlarını Equal Justice İnitiative (Eşit Adalet İnsyatifi) isimli kuruma bağış yapmaya davet etmişti. EJI ırk eşitliği için çalışan bir kurumdur. “Bu kurumun misyonu benim için çok önemlidir” demişti genç adam.

Dağcılık, dağ tırmanışı Birkan’ın boş zamanlarında yaptığı hobileri arasında idi. Kendisi için planladığı hedef başarılması hiç kolay olmayan bir hedefti. Ama birçoğunu başardı. Hepsini başarmasına ömrü yetmedi ne yazık.

Birkan’ın dağcılık alanındaki başarılarının milliyetçi hisler yüzünden akademik başarılarının önüne geçirilmeye çalışılması bana göre büyük bir hata, büyük bir haksızlıktır.

Aşağıdaki sözlerin sahibi Profesör Dr. Mete Feridun. Çok sevdiğim bir arkadaşımın onunla gurur duyduğum değerli oğlu. O da Kıbrıs dışında çok önemli, üst düzey görevlerde bulunan bir genç adam. Bir genç olarak onun  söylediklerinin çok önemsenmesi gerekir. Konu üzerindeki düşüncelerimi benden çok daha iyi ifade ettiğinden sosyal medya hesabındaki paylaşımını aktardım.

“Bizim bu kardeşimizin başarısını sadece KKTC bayrağı üzerinden takdir etmemiz ve onun başarısını ideolojik bir sembol olarak kullanmamız onun gerçek başarısına ve hatırasına haksızlıktır. Herkes onu dünyanın en yüksek zirvelerinde KKTC bayrağı dalgalandıran kişi olarak hatırlayacak belki ama onun gerçek başarılarını göz ardı etmemiz bence büyük bir eksikliktir.

Bu kardeşimiz özel okullarda okumadan yurtdışında başarılı olunamayacağı algısı oluşmuş olan bu ülkede, ihmal edilmiş bir bölgemiz olan Güzelyurt’tan çıkarak TMK’dan mezun olmuş, dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan MIT’de lisans ve yüksek lisansını tamamlamış ve yine dünyanın önde gelen şirketlerinden Amazon’da bilgisayar mühendisi olarak görev almayı başarmıştır. 

Genç nesillere ilham olması gereken, bizim ön plana çıkarmamız gereken, örnek olarak göstermemiz gereken budur. Bize ders olması gereken ise sadece dünyanın yüksek noktalarında KKTC bayrağını dalgalandırdığı için böyle bir gencimizin farkına varmış olmamız ve kendisini ancak vefatından sonra tanıma şansımızın olmasıdır”.

Birkan’ın sayfasında Mustafa Abitoğlu ile geçtiğimiz yıl yaptığı söyleşiyi bulup dinledim. Okurlarımın da dinlemesini öneririm. Aynı zamanda tüm öğretmenlerin öğrencilerine dinletmesi gerektiğine inanıyorum.  https://www.youtube.com/watch?v=RzAMXow8oGQ

 

 

 

2578260cookie-checkBirkan Uzun’un ardından

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.