Birleşik Krallık’ta enflasyon ikiye katlandı

Petrol fiyatlarındaki büyük artışın yanında gaz ve elektrik fiyatlarının da artması, Birleşik Krallık’ta enflasyon oranının koronavirüs pandemisinin başlangıcından bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkmasına neden oldu.

Kısıtlamaların hafifletmesinin ardından ana caddelerdeki mağazaların açılmasıyla kıyafet fiyatları da arttı ve enflasyon oranının nisan ayında iki katından fazla yükselerek yüzde 1,5 seviyesine ulaşmasında etkili oldu. Enflasyon oranı hala İngiltere Merkez Bankası tarafından belirlenen yüzde 2 seviyesinin altında ve birçok fiyat artışının, geçen yıl görülen düşüş eğilimindeki toparlanmayla bağlantılı olduğu belirtiliyor.

Buna rağmen, Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından yayınlanan resmi verilere göre enflasyon oranının yüzde 0,7’den yüzde 1,5’e çıkması, hayat pahalılığının yükselme eğilimine girdiğine yönelik endişeleri körüklüyor. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, salı günü yaptığı açıklamalarda, enflasyonla ilgili tahminlerinin değişmediğini söyledi. Bu tahminlere göre, enflasyon oranı ekonomik toparlanma sürecinde Merkez Bankası’nın yüzde 2’lik hedefinin çok az üzerinde olacak ve 2022 yılında yeniden düşecek.

The Guardian gazetesinin haberine göre, bazı analiz uzmanları, tüketicilerin son 14 ayda biriktirdikleri parayı harcamaya başlayacağını ve bunun enflasyonu yükselteceğini söylüyor. Merkez Bankası’nın buna cevap olarak harcamaları sınırlamak için faizleri arttıracağı, bunun da daha çok firmanın iflasına ve işsizliğin artmasına neden olacağı belirtiliyor.

Buna rağmen, İngiltere Merkez Bankası harcama seviyesinin muhtemelen daha az olacağını ve dolayısıyla fiyatlar üzerindeki baskının da azalacağını düşünüyor. Danışmanlık firması PwC’den ekonomist Hannah Audino, enflasyonun İngiltere Merkez Bankası’nın yüzde 2 hedefinin üzerine çıksa bile, bunun faiz oranlarında artışı tetiklemesi ihtimalinin zayıf olduğunu söylüyor.

Hannah Audino, “Enflasyon yüzde 2 hedefinin üzerine çıksa bile, İngiltere Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmek yerine ekonomik toparlanmayı desteklemeye öncelik vermesini bekliyoruz” dedi. Enflasyonun nisan ayındaki seviyeye çıkmasında petrol fiyatlarındaki büyük artışın yanında gaz ve elektrik fiyatlarındaki artış da büyük rol oynadı. The Guardian gazetesinin haberine göre, ham petrol fiyatları geçen yılın nisan ayında varil başına yaklaşık 20 dolar seviyesine düştükten sonra yıl boyunca artarak üçe katlandı.

ONS, bu artışların bir kısmının benzin pompalarına da yansıdığını ve nisan ayında ortalama petrol fiyatlarının litre başına 125,5p’ye çıktığını açıkladı. Şubat ayında da gözlemci kurum Ofgem, enerji fiyatlarındaki fiyat limitinin, 1 Nisan 2021 ve 30 Eylül 2021 tarihleri arasındaki dönem için artacağını açıklamıştı. Yapılan açıklamada, toptan gaz taleplerindeki artışın ortalama fiyatları Ekim 2020’den beri yüzde 9 oranında (96 sterlin) arttırarak bin 138 sterline çıkardığı ifade edilmişti.

2516010cookie-checkBirleşik Krallık’ta enflasyon ikiye katlandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.