Birleşik Krallık’taki bizim seçmen sınıfta kaldı

Birleşik Krallık’ta 29 Nisan’da başlayan oy verme işlemleri 7 Mayıs saat 21’de sona erdi. En çok seçmenin kayıtlı olduğu Londra’da Türkiye’nin Londra Başkonsolosluğu’nun bütün itirazlara karşın sandığı seçmenlerin yoğunlaştığı Kuzey Londra yerine Güney’de kurması sonucu seçmenlerin sandığa gitme oranı yine düşük kaldı.

Bugün yapılan açıklamaya göre Birleşik Krallık’ta 127 bin 345 seçmenin 63 bin 916’sı sandığa gitti. Böylece genel katılım Türkiye’deki oranların çok altında yüzde 50.21 olarak gerçekleşti. Bir önceki seçimde bu oran yüzde 42’ydi.

Hasan Dikme (CHP İngiltere eski başkanı): Yazıklar olsun; 127,000 Seçmenin olduğu Britanya’da sadece yarısı oy kullanmış. Oturup bundan sonra AKP’den şikayetçi olmayın. Yan gelip yatanlar, Allah belanızı vermiş zaten Beter olun! Onca insan tam 9 gün günde nerdeyse günde 14 saat sandık başında emek verdi, ama siz zahmet edip bir oy kullanmaya bile gitmediniz! Yuh olsun diyorum!

Feyzullah Cinpolat (Yeşil Sol Parti kampanyasından): Bu oran bizi de şaşırttı. Ben bıçağın kemiğe dayandığı bir dönemde sandığa gitme oranının yüzde 65’i bulacağını öngörmüştüm. Bu durumda son seçimlere kıyasla Birleşik Krallık’ta AKP ve CHP oy oranını artırırken, Yeşil Sol azaltmış olacak. Birleşik Krallık’taki toplumun bu duyarsızlığı umarım 14 Mayıs akşamı geleceğimize ipotek koydurmaz! Sandığa keyfi olarak gitmeyenleri ağır eleştiriyorum.

Faruk Eskioğlu (Gazeteci): Sandığa gitme oranının yüzde 60’ı bulacağını öngörmüştüm. Yazık oldu çünkü Birleşik Krallık seçmeninin yüzed 80’i sola oy veriyor. Başkonsolosluk’un sandık yeri seçimi çok eleştirildi. Ayrıca Türkiye’deki siyasiler yurtdışı seçmene vaatlerde geç ve yetersiz kaldılar. Bu seçimde de garip bir fotoğraf ortaya çıktı, birileri sandığı uzağa kaçırırken diğerleri canını dişine takıp sandığa seçmen taşıdı. Neden mi? Çünkü Birleşik Krallık seçmeninin yüzde 80’i sola oy veriyor! Oy kullanılacak son hafta sonunda Kral’ın taç giyme günü dolayısıyla toplu ulaşım azdı. Bu durumun başkonsolosluk tarafından önceden hesaplanmış olması gerekir. Tarih bu demokrasi mücadelesini yazacaktır. Kişisel olarak telefon ettiğim pek çok esnaf arkadaş ve ailesi sandığa çeşitli bahanelerle gitmedi fakat uçak bileti alıp Türkiye’ye oy vermeye gidene de tanık oldum. Bu sıradan değil kader seçimiydi. Herkesin mutlaka sandığa giderek millet iradesinin gerçekleşmesini sağlaması gerekiyordu. Mangalda kül bırakmayanların sandığa gitmeye zahmet etmemesine ne desem bir eksik kalır! Yazıklar olsun!

2686590cookie-checkBirleşik Krallık’taki bizim seçmen sınıfta kaldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.