‘Biz yapacağımızı yaptık…’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Rum Kesimi’ne deniz ve hava limanlarının açılması için Finlandiya Dönem Başkanlığının, 6 Aralık’a kadar Türkiye’ye süre vermesine ilişkin, ”Böyle tarih koymak suretiyle, Türkiye’yi köşeye sıkıştırma politikaları, öyle bizim anladığımız dil değildir. Biz o dilden pek anlamayız. Biz yapacaklarımızı yaptık, bundan sonra yapması gerekenler görevlerini yapsın” dedi.


MÜSİAD’ın düzenlediği 10. Uluslararası İş Forumu Kongresi’ne katılan Erdoğan, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.  Bir gazetecinin ”6 Aralık süreci daralıyor. Rumlar’a limanların açılması konusundaki süreç hayli daraldı. Bu süreçte daha etkin bir B planınız var mı?” sorusu üzerine Erdoğan, Türkiye’nin planlarının uygulayıcılarının şu an Helsinki’de olduğunu ve görüşmelerin devam ettiğini söyledi.


Lübnan Sanayi Bakanı Piyer Cemayel’in öldürülmesi ile ilgili yöneltilen ”Dünkü cinayetten sonra, siz de bugün Lübnan’da bölünme tehlikesinden bahsettiniz. Bu sizi endişelendiriyor mu?” sorusuna karşılık Erdoğan, cinayetin öncesi bulunduğunu, cinayetin sadece neticeye yönelik olaylardan bir tanesi olduğunu söyledi.


Başbakan Erdoğan, bu dönemin birliğin beraberliğin yoğunlaşması gereken dönemler olduğunu vurgulayarak, bunun hem Lübnan, hem de Filistin için gerekli olduğunu dile getirdi.


“DİKTEYE MÜSAADE EDİLEMEZ”


Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan da Türkiye’nin, tarih konularak kendisine bazı hususların dikte ettirilmesine müsaade etmeyeceğini bildirdi.


Basın toplantısında soru üzerine AB Komisyonunun Kıbrıs ile ilgili tavsiye kararını aralık ayının ilk haftasında alma kararını değerlendiren Tan, Türkiye’nin görüşünün Başbakan  Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Gül tarafından dün açık bir şekilde ifade edildiğini söyledi. Sözcü Tan, “Bu şekilde tarih konularak bize birtakım hususların dikte ettirilmesine müsaade etmemiz söz konusu olmayacaktır” diye konuştu. Bir gazetecinin Ankara’nın bu açıklamalarının “Türkiye’nin müzakerelerde kısmi askıya hazır olduğu” şeklinde yorumlandığını söylemesi üzerine ise Tan, bunların spekülatif haberler olduğunu ve itibar edilmemesi gerektiğini kaydetti.


AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın Kıbrıs planından Maraş ile ilgili bölümün çıkartıldığına ilişkin haberlerin hatırlatılarak, planın son halinin sorulması üzerine Tan, sorunun teknik mecrada çözümlenmesi konusunda Türk hükümetinin bilinen görüşlerinde bir değişiklik olmadığını söyledi.


 


 

1035790cookie-check‘Biz yapacağımızı yaptık…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.