Blair 90 gün gözaltıda ısrar ediyor…

The Times gazetesi yazarlarından Peter Riddell ise İngiltere’de hükümetin terör zanlılarının gözaltı süresini 90 güne çıkarmaya ilişkin hazırlıklarına dikkat çekti. Riddell asıl meselenin “90 gün tartışmasından öte olduğunu vurgulayarak şu yorumu yaptı:


“90 günü unutun. Sıklıkla kullanılan bu tür kalıp ifadeler, durumu netleştirmekten çok kafa karıştırıyor. Blair hükümeti bir yıl önce 14 günlük gözaltı süresini talep ettiği gibi doksan değil; 28 güne çıkarabilmişti. Bugün, daha geniş bir terörizm değerlendirmesi dahilinde, bu konu, yeniden gündemde.


Blair gözaltı süresini uzatmakta direnirken, hukuk işlerinden sorumlu bakan Lord Goldsmith, 28 günlük süreyi uzatmayı gerektirecek bir durumun ispat edilmesi gerektiğini söyledi. Muhafazakarlar böyle bir artış için çok güçlü kanıtlar gerektiğini belirtti. Burada kilit kelime ‘ispat’.


Terör tehdidinin yapısındaki değişiklik, bilhassa biyolojik ya da kimyasal silah kullanma ihtimali olan intihar eylemcilerinin belirlenmesi, bir çok vakada, olası saldırıları önlemek için ‘daha çabuk gözaltına alma’ uygulamalarını getirdi. Ancak kanıtların ispatlanmasının zaman alması, suçlamada bulunulmadan önce gözaltı süresinin uzatılması ihtiyacını getiriyor.


Bana kalırsa, gözaltı süresinde bir artış olacak ama bu doksan değil 42 ya da 50 günde kalacak.”


Times yazarı Riddell, Blair hükümetinin akıllı taktikler uygulamış olsa, bu süreyi daha geçen yıl elde etmiş olacağını da ekliyor.


 



 

796670cookie-checkBlair 90 gün gözaltıda ısrar ediyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.