Blair, 9/11 Eylül yasasını savundu

Westminster Parlamentosu’nda 11 Eylül yasası diye de adlandırılan terör yasasındaki değişikliklere yönelik oturumda muhalefet partileri Muhafazakarlar ve Liberal Demokratlar ile İşçi Partisi’nin parlamentodaki arka koltuk milletvekilleri karşı görüş bildirdi.


Başbakan Tony Blair, teröre karşı önlemde değişikliklerin zorunlu olduğunu belirterek değişiklikte ısrarcı olduğunu söyledi…


DEĞİŞİKLİKLER NE GETİRİYOR


Değişiklikler güvenlik kuvvetlerine daha geniş yetki veriyor. Tasarı yargıya sevkedilmemiş olan zanlılara da sıkı denetimler getirilmesini öngörüyor.


Tasarı yasalaşırsa İçişleri Bakanlığı bireylerin telefon ve internet kullanımı gibi haklarını sınırlayabilecek, ya da istihbarat doğrultusunda istediği kişileri ev hapsine alabilecek.


İngiltere hükümeti yetkililerine göre, bu uygulamaya geçilmeden, ülkenin güvenliğini tam anlamıyla sağlamak mümkün olmayacak.


Tasarıya karşı çıkanlar ise getirilmek istenen düzenlemelerin, temel özgürlüklere ciddi bir tehdit oluşturduğu kanısında. Bu görüşü savunanlar temel hakların bir siyasetçi tarafından değil ancak bir yargıç tarafından sınırlanabileceğini vurguluyorlar.


ZANLILARI GÖZALTINDA TUTAMAMIŞLARDI


Tasarının yine de hükümetin sayısal üstünlüğü dolayısıyla Avam Kamarası’ndan kolaylıkla geçmesi bekleniyor.


Yasayı onaylaması gereken Lordlar Kamarası’nda ise tartışmaların daha zorlu olabileceği düşünülüyor. Muhalefetten gelebilecek şikayetlere hazırlanan hükümet, İçişleri Bakanı’nın kararlarını gözlemleyecek yargıcın yetkilerini artırabileceği mesajını verdi.


Aralık ayında, İngiltere’nin en üst düzey hukuki merci olan Lordlar Kamarası, terör zanlılarının yargılanmadan süresiz alıkonmasının yasadışı olduğuna hükmetmişti. Lordlar, bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu vurguluyordu. Bu nedenle, üç yıldır terörle mücadele yasaları kapsamında alıkonulan 12 yabancının serbest bırakılması ve yasalarda değişiklik yapılması gündeme gelmişti. Yeni yasa tasarısı, bu gelişmenin ardından hazırlandı.
 

778580cookie-checkBlair, 9/11 Eylül yasasını savundu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.