Blair, Barzani ile görüştü

Blair, ABD ziyaretinin ardından Irak’a dönerken İngiltere’ye uğrayan Barzani ile görüştükten sonra düzenlediği ortak basın toplantısında, koalisyon askerlerinin şiddet ve terör sona erince Irak’tan ayrılacaklarını söyledi.


Demokratik sürecin işlemesi için şans tanınması ve sürece yardımcı olunması gerektiğini ifade eden Blair, Irak’taki sivillerin ölümlerinden de üzüntü duyduğunu kaydetti. 


Irak’ta devam eden şiddetten terörist örgütleri sorumlu tutan Blair, koalisyon askerlerinin Irak’taki varlığına da şiddet ve terörün yol açtığını söyledi.


Sivillerin ölümünden büyük üzüntü duyduklarını, sivillerin ölümüne de kendisini teröre adamış ve sivillere bilinçli olarak saldıran grupların yol açtığını belirten Blair, ”Bırakalım insanlar oylarını serbest şekilde kullansın, izin verelim demokratik süreç işlesin. Bırakalım Irak halkı kendi hükümetini kendi seçsin. Şiddet ve terör bugün sona erse, çok uluslu güç yarın Irak’ı terk edecektir” diye konuştu.


Barzani ise Şiileri temsil eden gruplarla seçim işbirliği yapıp yapmayacağının sorulması üzerine, ”Biz bütün diğer gruplarla iyi ilişkiler içindeyiz. Ancak önce seçimin sonuçlarını görmemiz lazım. Bizim için temeli anayasa taslağı oluşturacaktır. Kürtler 26 milyonluk Irak nüfusunun yüzde 15-20’sini oluşturmakta ve Şiilerle birlikte onyıllardır Sünni Arapların baskısı altında yaşamaktaydı” dedi.


Kürt lider, Blair’e Irak Savaşı’na katılmalarından dolayı bizzat teşekkür ederek, “Bu sıcak karşılama için, ayrıca Kürdistan ve Irak halkının çoğunluğu adına oynadığınız cesur rolden ve Irak halkının özgürleştirilmesine yardım etmek için gösterdiğiniz cesaretten dolayı teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi.


THE TIMES: KÜRTLER, BAĞIMSIZLIK PEŞİNDE’  
 
Öte yandan İngiltere’de yayımlanan The Times gazetesi, Irak’ın kuzeyindeki Kürtlerin bağımsızlık peşinde olduklarını yazdı.


Başlığında ”Savaşların ardından Kürtler gözlerini bağımsızlığa dikti” ifadesi kullanılan haberde, Bağdat’tan Erbil’e uçanlardan pasaport sorulmasının, insanda yabancı bir ülkeye gelinmiş izlenimi yarattığı kaydedildi.


Haberde, 1991 yılından beri belli bir otonomi içinde yaşayan Irak’ın kuzeyindeki Kürtlerin Irak’taki bomba yüklü araç, adam kaçırma ve benzeri yaygın korkuları yaşamadıkları, sokaklarda peşmergelerin ”demir yumruklarıyla” istikrarı sağladıkları öne sürüldü.


Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) milletvekili, gazeteci Owni Mowath’ın Kürdistan’ın bağımsızlığını kazanacağına dair iddiasına da yer veren gazete, ”ancak çok sayıda kişinin henüz bağımsızlık için erken olduğu görüşünde oldukları”nı kaydetti.


Bağımsızlık için yapılan girişimlerin, bölgede kargaşaya yol açabileceğini de vurgulayan The Times gazetesi, Irak’ın kuzeyinde Süleymaniye, Erbil ve Akre kentlerini ”Kürdistan” olarak gösteren bir de haritaya yer verdi.

784870cookie-checkBlair, Barzani ile görüştü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.