Blair: Cevabım evet

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Alman Bild gazetesine verdiği özel demeçte, ‘17 Aralık’taki AB zirvesinde İngiltere müzakerelerin başlamasına onay verecek mi?’ sorusunu‘evet’ diye cevapladı. Blair, Türkiye’nin yerinin kesinlikle AB olduğunu belirtti, ancak müzakerelerin en az 10 yıl sürebileceğini söyledi.


Bild’in ‘Türkiye AB’ye girmeli mi Tony Blair?’ başlığı altında yayınladığı söyleşisinde Blair bu soruya şu yanıtı verdi: ‘Kesinlikle. AB’de istikrarlı ve demokratik bir Türkiye bölgesinde istikrar ve güvenlik için son derece önemlidir ve bu da Avrupa için büyük bir kazançtır. Uyuşturucu kaçakçılığına, organize suçlara ve terörizme karşı mücadelede partneriz. İslam ile demokrasi ve refahta bir çelişki yoktur.


TÜRKİYE’YE SÖZ VERDİK


1963 yılında Türkiye’ye üyelik perspektifi verdik, belirli reformların yerine getirilmesi halinde müzakerelerin başlaması için söz de verdik. İşte şimdi AB Komisyonu Türkiye’nin istenilen düzeye ulaştığına karar verdi ve müzakerelerin başlaması tavsiyesinde bulundu.’


Alman CDU Genel Başkanı Angela Merkel’in Türkiye’nin tam üyeliğine karşı çıkmasıyla ilgili soruyu da Blair şöyle yanıtladı: ‘Türkiye’nin AB üyeliğinin Almanya’nın çıkarına olduğunu söyleyen Almanya Bşabakanı Gerhard Schröder’le hemfikirim. Schröder, Türkiye’nin AB’ye girmesinin en çok Alman ekonomisine faydası olacağını söylüyor.’ Fransa’nın referandum planıyla ilgili olarak da ‘Bu Fransa’nın kararıdır. Referandum her üyenin kendi işidir’ diye konuştu.


ERDOĞAN SAMİMİ


Tony Blair, ‘Erdoğan’ın reform konusunda samimi olduğuna inanıyor musunuz, yoksa o bir İslami lider mi?’ sorusuna şu yanıtı verdi: ‘Başbakan Erdoğan’la reformları ve Türkiye vizyonu konusunda görüş alışverişinde bulundum. Samimi olduğundan şüphem yok. Daha önceden de söylediğim gibi, İslam, demokrasi ve refah arasında bir çelişki görmüyorum. AB’ye tam üye olacak Türkiye, şu andaki Türkiye olmayacaktır. AB ne zaman yeni bir üye alacak olsa şüpheyle bakanlar hep felaket tellallığı yaptılar. Ama her seferinde de haksız çıktılar.’ 
 

777020cookie-checkBlair: Cevabım evet

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.