‘Blair Irak gerçeğini anlatmalı’

Konuyu başyazısında irdeleyen gazeteye göre, Irak savaşı konusunda gerçeklerin ortaya çıkma zamanı geldi.

Gazetenin değerlendirmesi şöyle:

”Ülkeyi savaşa sokan başbakan Blair’in şöhretine ilişkin riskler çok açık. Komisyon raporunun gelecek yıl yapılacak seçimlerin sonuna sarkacağı kesin. Heyet, gerekli gördüğü bütün belgeleri inceleme, istediği tanıkları çağırma yetkisine de sahip. 2001 yazından 2009 Temmuz sonuna kadar geçen dönemi inceleyecek. Bu önemli. İngiliz halkının savaş kararının nasıl ve neden alındığını bilme hakkı var.

Şu ana kadar sızan bilgi ve belgeler, Blair’in Bush yönetiminin savaş politikasına destek vermeyi, işgalin başlamasına kadar uzanan dönemdeki diplomasi sürecinden çok önce kararlaştırdığını ortaya koyuyor. Bir başka bilgi de, Blair hükümetinin Irak’ın kitle imha silahlarına sahip olduğu iddialarına ilişkin istihbaratı abarttığı yönünde.

Başka sorular da var. Hükümetin hukuk işlerinden sorumlu bakan, savaşın yasal meşruiyetine ilişkin tavsiyesini değiştirdi mi? ABD ve İngiltere, savaşın asıl başlangıç tarihinden yaklaşık bir yıl önce, diplomatik sürecin en yoğun olduğu dönemde Irak’ın savunma sistemini zayıflatmak için saldırılar düzenledi mi? İngiliz güçleri savaşa neden yetersiz kaynakla ve yetersiz hazırlıkla gönderildi? Artık gerçekleri söylemenin zamanı geldi.”

1495280cookie-check‘Blair Irak gerçeğini anlatmalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.