Blair’e aydınlar bildirisi

Başbakan Tony Blair’in Ortadoğu politikasına karşı aralarında gazeteciler, akademisyenler, eski büyükelçiler, sivil toplum kuruluşu liderleri ve müzisyenlerin bulunduğu 42 kişi ortak bir bildiri yayımladı.


Bugün The Independent gazetesinde yayımlanan bildiride imzası bulunanlar arasında; Independent’ın editörü Simon Kelner, Liberal Demokrat Parti lideri Sir Menzies Campbell, İngiltere Müslüman Konseyi Başkanı Doktor Abdül Bari ve Nobel ödüllü yazar Harold Pinter da yer aldı.


Bildiride Başbakan Blair’den, bugün George Bush’a, İngiltere’nin Amerika’nın Orta Doğu’da insani bir felakete yol açan tutumunu daha fazla destekleyemeyeceğini söylemesi istendi. Bildiride şöyle denildi:


“Sizden, İngiltere’yi Birleşmiş Milletler’le Avrupa Birliği’nin müttefiki yapmanızı ve derhal bir ateşkes talep etmenizi istiyoruz. Ayrıca size, Hizbullah’ın saldırganlığına karşı orantısız ve verimli olmayan bir şekilde yanıt veren İsrail’e temsilciler göndermeniz çağrısında bulunuyoruz. Bir diğer çağrımız da Hizbullah’a, İsrail’e yönelik saldırılarına son vermesi ve kaçırdığı askerleri iade etmesi yönünde gereken tüm baskıyı yapmanız. Hükümetiniz Irak konusunda İngiltere’yi dünya kamuoyundan tecrit etti. Böylesi bir dış politika felaketinin tekrarının onaylanmasını reddediyoruz.”


The Independent başyazısında da “Eğer Bay Blair’in herhangi bir etkileme gücü varsa, şimdi onu kullanma zamanıdır” değerlendirmesi yapmasına karşın Blair’in değişeceği konusunda iyimser bir tablo çizmedi.


BLAİR ABD’YE GİDİYOR


Blair ABD Başkanı George Bush’la  İsrail’in Lübnan’daki askeri operasyonunu görüşmek üzere bugün Washington’a gidiyor.
 
Operasyonda üçüncü haftaya girilirken, Blair Amerika’nın politikasına desteği nedeniyle ülkesinde eleştiriliyor. Washigton Lübnan’daki gelişmelerden tamamen Hizbullah ve onu destekleyen Suriye ve İran’ı sorumlu tutuyor. Tony Blair’in özellikle Lübnan’da derhal ateşkes ilan edilmesi yönündeki çağrılara katılmaması İngiltere’de tepki çekmişti.


Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, Washington yönetiminin silah gibi tehlikeli yüklerin taşınmasına ilişkin kurallara uymamasının kendilerini rahatsız ettiğini ve gerekirse bu konuda resmi bir şikayette bulunulacağını söyledi.


Açıklama ABD’nin İskoçya’daki bir havaalanını, İsrail’e bomba taşımakta kullandığının ortaya çıkmasını izliyor.

793090cookie-checkBlair’e aydınlar bildirisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.