Blair’in halefi sol gösterdi sağ vurdu

İngiltere’de terörle mücadele tartışmaları da yine gündemde. Hükümetin ikinci adamı durumundaki Maliye Bakanı Gordon Brown, hafta sonunda, terör zanlıları için gözaltı süresinin 28 günden 90 güne çıkması çağrılarına destek verdi.


Ciddi ulusal gazetelerden The Times ve The Independent da bu hamle ardından maliye ve içişleri bakanlarının terörle mücadele konusunda kimin daha sert tavır takınacağı açısından adeta rekabete girdiği görüşünde birleşti.


The Independent, Brown’un tartışmalara “ringin sağ ve popülist kanadından” girdiğini yazdı.. Sağ kanatın istekleri arasındaki hükümetin telefon dinlenerek elde edilen kanıtların mahkemede kabulü, ırk ve din temelinde nefret yaymaya yönelik yasa gibi terörle mücadele düzenlemelerini sıkılaştırmayı planlaması kamuoyunca kaygı verici bulunuyordu.


The Independent ayrıca, hükümetin terör yasaları konusundaki icraatını izleyen bağımsız gözlemcisinin uyarılarını şöyle aktardı:


“Lord Carlile Irak’taki savaşın genç İngiliz Müslümanları cihada katılmaya ikna edilmesinde konusunda kolay bir bahane yarattığını belirtiyor. Lord Carlile, İngiltere 7 Temmuz gibi olayları yeniden yaşamak istemiyorsa radikalleşme ve kökenleri ile yüzleşmeli diyor.”


Aynı gazetede yazan Yasmin Alibhai Brown, pek çok siyasetçinin Müslüman bireyler ya da ailelerle yakın bir ilişkisi olmadığına dikkat çekerek, Müslümanların yanlış anlaşıldığını, hükümetin terörle mücadele konusundaki stratejisinin ise “maçoluk kisvesi altına gizlenen cehaletten ibaret” olduğunu savundu.


PEÇE TARTIŞMASINA DEVAM…


Öte yandan Müslümanların kamuya açık alanda peçe veya çarşaf kullanmasına dair tartışmalar da sürüyor. Anglikan Kilisesi’nin en üst düzey yetkililerinden York Başpiskoposu, Daily Mail gazetesine verdiği mülakatta peçenin adabın gereklerine uymadığı inancını dile getirdi.


Başpiskopos John Sentamu hassasiyetlere saygı gösterilmesini savunarak kendisinin bir sinagog ya da camiye girerken haç takmadığını söyledi.


Başpiskopos, Müslüman din adamlarının peçe kullanılması konusunda üç soruya yanıt vermesini isteyerek, “Bu adap kurallarına uyuyor mu? Sizi daha güvenli kılıyor mu? Ve böyle giyinerek nasıl bir İslam öngörüyorsunuz?” diye sordu.

796420cookie-checkBlair’in halefi sol gösterdi sağ vurdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.