Blair’in kasası gözaltına alındı

“Bağış karşılığı asalet unvanı” skandalı, 2005 yılında bazı iş adamlarının kamuoyunun önüne çıkıp, İşçi Partisi’ne bağış yaptıklarını ve bunun karşılığında Başbakan Tony Blair tarafından kendilerine Lordlar Kamarası üyeliği vaat edildiğini açıklamalarıyla ortaya çıkmıştı. Unvan sözü karşılığı yapılan bağışların toplamının 14 milyon sterlini bulduğu öne sürülmüştü. İngiltere’deki parti finansman yasalarına göre, partiler yalnızca krediler dışındaki bağışları beyan etmek zorunda.


Yaklaşık iki yıldır yürütülen soruşturma kapsamında son olarak da İşçi Partisi’nin kasası olarak bilinen finans sorumlusu Lord Levy ile birlikte İşçi Partisi hükümetine sendikalar ve halkla ilişkiler konusunda Başbakan Danışmanı Ruth Turner, İşçi Partisi bağışçılarından Sir Christopher Evans ve hükümetin “City Academy” programına katılan başöğretmen  Des Smith de gözaltına alındı.


Geçen yıl bir kez daha gözaltına alınan Lord Levy’nin sözcüsü, suçlamaları reddederek “Ne yapılıyorsa yanlış yapılıyor” demekle yetindi…


BLAİR’İN EN KARA GÜNLERİ


İngiltere ulusal basınına göre; partisine bağışta bulunan ya da kredi veren işadamlarını parlamentonun üst kanadını oluşturan Lordlar Kamarası’na aday gösteren siyasiler yasaları ihlal etmemelerine karşın etik kuralları çiğnediği için soruşturmaya uğradı. Ulusal basın, para karşılığı lordluk soruşturmasından dolayı Blair’in siyasi hayatının en kara günlerini yaşadığı ortak görüşünde birleşti. İngiltere’de partiler, parlamentonun üst kanadını oluşturan Lordlar Kamarası’na aday gösterme yetkisi bulunuyor. Lordlar Kamarası’nda 700’ü aşkın üyeden yalnızca 92’si ünvanlarını soylarından alıyor.


Soruşturmayı yürüten “Scotland Yard”ın şimdiye kadar aralarında Başbakan Blair ve anamuhalefet partisi Muhafazakarların eski lideri Michael Howard’ın da bulunduğu 90 kişiyle görüştü. Başbakan Blair bu soruşturmayla polise ifade vermek zorunda kalan ilk İngiltere başbakanı ünvanını da almış oldu.


BAŞBAKAN’IN ÖZEL BİLGİSAYARINA GİRİLDİ


“Scotland Yard”ın önce Başbakanlıktan soruşturmayla ilgili bütün e-posta mesajlarıyla bilgisayarın arşiv ve hafızasındaki bilgileri istediği, ancak bu talebe sadece birkaç sayfadan oluşan bir dosyayla yanıt gelince, Başbakanlığın bir şeylerin üstünü örtmeye çalıştığından kuşkulanıp, sisteme bizzat girmeye karar verdiği öne sürüldü.


Başbakanlığın bilgisayarlarına gizlice girilmesiyle ilgili iznin soruşturmayı yürüten Scotland Yard Başkan Yardımcısı John Yates tarafından verildiği ve bu durumun ortaya çıkmasıyla Scotland Yard-Başbakanlık ilişkilerinde yeni bir gerginlik döneminin başlayabileceği basına yansıdı.


İŞÇİ PARTİSİ BORÇ İÇİNDE


İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Independent İşçi Partisi’nin 25 milyon sterlini bulan rekor bir borç içinde olduğunu duyurdu. Gazeteye göre bunda 10 yıl kadar önce 408 bin olan parti üyelerinin sayısının 198 bine gerilemesi etkili oldu. Süren soruşturmanın ise üyelerin mali katkılarını iyice baltalayabileceği düşünülüyor.


İşçi Partisi hükümetinin ABD ile birlikte izlediği Ortadoğu politikası partiye kan kaybettirmişti. İşçi Partisi’nde her geçen gün güç kazanan parti içi muhalefet ve Müslüman göçmenlerin partiden desteğini çekmesi kamuoyu yoklamalarına yansımış ve rakip parti Muhafazakarları seçimlerde ipi göğüsleyecek parti konumuna getirmişti.

697030cookie-checkBlair’in kasası gözaltına alındı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.