Blair’in yardımcısına sorgu

Geçen hafta ifadesi alınan üst düzey Başbakanlık Danışmanı’nın adının Ruth Turner olduğu açıklandı. Ruht Turner, 1999 yılında Avrupa Parlamentosu seçimlerinde İşçi Partisi adaylarındandı. Şu anda İşçi Partisi hükümetine sendikalar ve halkla ilişkiler konusunda danışmanlık yapıyor. Turner’ın çalıştığı daire ayrıca Başbakan’ın yapacağı ziyaretler, hayır kuruluşları davetleri ve konutta verilen diğer davetleri düzenliyor.


İşçi Partisi Saymanı Jack Dromey, BBC’ye soruşturmadaki bu son gelişmeyle ilgili görüş bildirmeyi reddetti.


ÖNEMLİ İSİMLER


Şu ana kadar yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili olarak onun üzerinde kişi sorgulandı. Üç kişi tutuklandı. Adı karışanların tümü suçlamaları reddediyorlar.


İktidardaki İşçi Partisi’nin finansman sorumlusu Lord Levy de soruşturma kapsamında polise iki kez ifade verdi. Soruşturma muhalefetteki Muhafazakar Parti hakkındaki benzer iddiaları da içerecek şekilde genişletildi.


BBC siyaset muhabirleri, bu yolsuzluk suçlamalarının Başbakan Blair için siyasi açıdan büyük bir darbe olduğunu söyledi.


SUÇLAMALAR


Mart ayında gündeme gelen suçlamalar, parlamentodaki büyük partilerin Lordlar’ın belirlenmesi ve ünvan verilmesi sürecindeki etkisini tartışmaya açmıştı.


Londra Emniyet Müdürlüğü, üç büyük partiye sağlanan mali kaynakları ayrıntılı şekilde inceleyen bir soruşturma yürütüyor.


İngiltere’de partilerin, parlamentonun üst kanadını oluşturan Lordlar Kamarası’na aday gösterme yetkisi var. Zira 700’ü aşkın üyeden artık sadece 92’si ünvanlarını kan bağıyla atalarından alıyor.


Bu adayları daha sonra bağımsız bir komisyon inceleyerek onay veriyor. Ancak komisyon yetkilileri çoğu zaman adayların partilerle mali ilişkileri konusunda kendilerine bilgi verilmediğini ifade ediyorlar.


Ayrıca topluma katkıları dolayısıyla önde gelen kişilere sörlük gibi unvanlar verilmesi konusunda da, hükümet tavsiyede bulunuyor.


Özellikle İşçi Partisi’nin son gösterdiği adayların hepsinin partiye son dönemde yüklü miktarda bağış verdiği ve kredi açtığının tespit edilmesi şüphelere yol açtı.


Blair hükümeti, bunun üzerine geçtimiz yıl seçim öncesinde kendilerine milyonlarca dolar kredi veren kişilerin isimlerini kamuoyuna açıklamıştı.


İşçi Partisi, bağış ve krediler konusunda hiçbir kuralı ihlal etmediğini ve herhangi bir usulsüzlük yapılmadığını savunuyor.


İngiltere’deki parti finansman yasalarına göre, bağışlar beyan edilmek zorunda olsa da krediler beyan edilmiyor.


Şimdi bu durumun değiştirilmesi ve bağış ve kredilere daha sıkı üst sınırlar getirilmesi yönünde çağrılar yapılıyor.


Gözlemciler, ileri bir tarihte Başbakan Tony Blair’in de ifadesinin alınabileceğini belirtiyorlar. (BBC)

794810cookie-checkBlair’in yardımcısına sorgu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.