Bloomberg ve Reuters: Türkiye Karadeniz’de enerji kaynağı buldu

Bloomberg haber ajansı, Türkiye’nin Karadeniz’de bir enerji kaynağı bulduğunu, bulunan kaynağın “büyük ihtimalle doğal gaz” olduğunu duyurdu. Bloomberg haberi konuyla doğrudan ilişkili olan, ancak adları açıklanmayan iki yetkiliye dayandırdı.

Bloomberg’e bilgi veren yetkililer, bulunan enerji kaynağının büyüklüğü, derinliği ya da çıkarmanın zorluğu ile ilgili detay vermedi.

Reuters haber ajansına konuşan bir yetkili ise biri “ciddi büyüklükte” olmak üzere Karadeniz’de iki bölgede enerji kaynağı bulunduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Cuma günü bir müjde vereceğiz. İnanıyorum ki Türkiye’de yeni bir dönem başlayacak. Açıklarsam bu işin heyecanı kaybolur” demişti.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Perşembe günü yaptığı açıklamada, spekülasyonlara kulak asılmamasını istedi.

Reuters’a konuşan iki yetkili, Akdeniz’deki sondaj çalışmalarından da pozitif sinyaller alındığını belirtti. Oruç Reis sondaj gemisi Doğu Akdeniz’de çalışmalar yapıyor.

Bloomberg’e konuşan Londra merkezli Bluebay Varlık Yönetimi’nden stratejist Timothy Ash, “Karadeniz’de daha önce de doğalgaz bulunduğu olmuştu ama bunlar limitli kaynaklardı. Türkiye’nin yıllık enerji ithalatının 35-50 milyar dolar olduğunu düşünürsek, yeni bir dönemin başlayabilmesi için Türkiye’nin gerçekten büyük bir kaynağa ihtiyacı var” dedi.

Tuna-1 bölgesi nerede?

Fatih sondaj gemisinin araştırma yaptığı Tuna-1 bölgesi Karadeniz Ereğli’nin yaklaşık 150 km açığında, Bulgaristan ve Romanya ile kara suları sınırına yakın bir bölgede.

Romanya kara sularında 8 yıl önce Petrom and Exxon tarafından bulunan, Karadeniz’deki en büyük doğal gaz rezervine de uzak değil.

Merkel Enerji Danışmanlığı’ndan Christoph Merkel “Bu bölgede yeni rezerv bulunması şaşırtıcı olmaz. Türkiye ihraç etmek isterse buradan çıkarılacak gazla Bulgaristan, Ukrayna ve Yunanistan ilgilenebilir” dedi.

Merkel ayrıca “Bulunan rezervin büyüklüğüne göre TürkAkım doğalgaz boru hattının bir kısmı gereksiz hale gelebilir. Türkiye neden Rusya’dan gaz ithal etmeye devam etsin ki?” dedi.

Rus doğalgazını Karadeniz ve Türkiye üzerinden Doğu Avrupa ülkelerine taşıyacak olan TürkAkım doğalgaz boru hattı Ocak ayında açılmıştı.

2442970cookie-checkBloomberg ve Reuters: Türkiye Karadeniz’de enerji kaynağı buldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.