BM Darfur operasyonu başlıyor

‘UNAMID’ adı verilen yeni BM gücü, Darfur bölgesinde gözlem kuvveti olarak görev yapan Afrika Birliği gücünün yerini alıyor. 26 Bin askerle, UNAMID, dünyadaki en büyük barışgücü olacak. UMAMID, bölgede göreve başlar başlamaz zorlu bir sınavla karşı karşıya.

BM askerleri, Darfur bölgesindeki isyancı güç ‘Adalet ve Eşitlik Hareketi’ birliklerinin yanısıra çarpışan Çad güçlerinin yeni saldırılarına yanıt vermek durumunda.

Çad, askerlerinin sınırı geçtiğini reddediyor ama isimlerinin açıklanması istemeyen diplomatik kaynaklara göre, Darfur’un batısındaki El Ceneyna bölgesinde birçok kasaba ve köy, cuma gününden bu yana saldırılara hedef oluyor.

Sudan hükümeti bu durumu BM Güvenlik Konseyi’ne şikayet etti.

SORUNLU OLUŞUM

BM ile Afrika Birliği’nin ortaklaşa oluşturduğu yeni Darfur barışgücü, 2003 yılından bu yana 200 bini aşkın kişinin öldüğü bu sorunlu bölgedeki öatışmalara son vermeyi hedefliyor.

Gücün halen bölgede faaliyet gösteren 9000 askeri ve polisi var.

Sözkonusu barışgücüne kangi ülkelerin katılması gerektiği konusunda Sudan hükümetinin itirazları yüzünden BM barışgücünün operasyonları büyük zorluklarla karşılaşmıştı.

Uluslararası kamuoyu, BM barışgücüne büyük ihtiyaç duyduğu saldırı helikopterlerini hangi ülkenin sağlayacağı konusunda henüz bir görüş birliğine varabilmiş değil. (BBC)
 
FOTOĞRAF: Unamid halen bölgede 9000 asker ve polis bulunduruyor

1164060cookie-checkBM Darfur operasyonu başlıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.