BM Genel Sekreteri: Suriye için kilometre taşıydı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Dün yapılan Anayasa Komitesi Toplantısı önemli bir kilometre taşıydı. Ümit ediyorum ki Suriyelilerin yaşamış olduğu trajedinin siyasi olarak çözüme kavuşturulması için ilk adımı oluşturacak” dedi.

Antonio Guterres, burada yaptığı konuşmada, Suriye meselesine değinerek, bu ülkedeki trajedi 8’inci yılına girerken, Suriyeli sivillerin en yüksek bedeli ödemeye devam ettiğini söyledi. Guterres, “Dün yapılan Anayasa Komitesi Toplantısı önemli bir kilometre taşıydı. Ümit ediyorum ki Suriyelilerin yaşamış olduğu trajedinin siyasi olarak çözüme kavuşturulması için ilk adımı oluşturacak ve Suriyelilerin güvenli ve onurlu şekilde bulundukları topraklara gidebilmelerini kolaylaştıracak” diye konuştu.

Öte yandan, Suriye’nin kuzeyinde diyalog yolunda gösterilen çabaları takdirle karşıladığını kaydeden Guterres, İdlib’deki durumdan duyduğu endişeyi de dile getirdi.

“AFRİKA’DA ARABULUCULUK VE DİYALOĞUN FAYDASINI GÖRECEĞİZ”

Guterres, özellikle Afrika kıtasında arabuluculuk ve diyaloğun faydasını görmeye devam ettiklerini belirterek, “Sudan, Güney Sudan, Etiyopya, Eritre ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde ihtilaf ve çatışmalarda azalma gözlemliyoruz ve barışçıl diyalog içinde yürütülen çabaların etkisini görmeye başlıyoruz” şeklinde konuştu.

Arabuluculuğun ihtilafı sonlandırmak için en önemli araçlardan biri olduğuna işaret eden Guterres, buna karşılık, ihtilafların jeopolitik bağlamlarının hızla değişmesinin arabuluculuğu zor hale getirdiğine dikkati çekti.

Guterres, “Arabuluculuk, sadece askeri çatışma sonucu ortaya çıkmaz. Barışın devam ettiği dönemlerde de arabuluculuğa ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

Milliyetçilik ve aşırı eğilimlerin, birçok ülkede insanlar arasındaki farklılıkları derinleştirerek çeşitli karşılaşmalara zemin hazırladığını vurgulayan Guterres, popülizmin arttığı ve azınlıkların marjinalleşmesinin de radikalleşmeye yol açtığı değerlendirmesinde bulundu.

BM Genel Sekreteri Guterres, bölgesel kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarının arabuluculuk konusunda oynayacağı role değinerek, arabuluculuğun farklı boyutlarının bir araya getirilmesinin sorunların çözümünde önemli olduğunu sözlerine ekledi.

2346790cookie-checkBM Genel Sekreteri: Suriye için kilometre taşıydı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.