BM: İngiltere gizli hak ihlali yapıyor

Gazete, BM’nin terörle mücadele ve insan hakları konularındaki özel temsilcisi tarafından hazırlanan raporun özellikle İngiltere ile ilgili kısımlarına odaklandı.


Rapora göre, İngiltere terörle mücadele adı altında yürüttüğü operasyonlarda temel insan haklarını ihlal ediyor ve bu ihlalleri gizlemeye çalışıyor. Raporda özellikle sert eleştirilen noktalardan biri de İngiltere’nin tutukluların işkence görmesi mümkün olan yer ve ülkelere transfer edilmesinde oynadığı rol.


Raporda, İngiltere’nin ABD tarafından yürütülen olağanüstü nakil programına kısmen dahil olduğu da vurgulandı.


Raporun ortaya koyduğu önemli iddialardan biri de, İngiltere istihbarat servisi mensuplarının, Pakistan’da tutukluların işkence gördüğü evlerde sorgulara katıldıkları.


The Guardian, BM raporunun İngiltere ile birlikte ABD, Almanya, İtalya, Polonya ve Romanya’yı da insan hakları ihlallerini gizlemekle suçladığını belirtiyor.


Gazete, rapora ilişkin İngiltere’den tepkilere de yer verdi. İngiltere’de Liberal Demokrat Parti’nin dış ilişkiler sözcüsü Edward Davey, “ülkemizde hukukun üstünlüğünü korumak için dışarıdaki kurumlara güvenmek durumunda kalmamız utanç verici” derken Binyam Muhammed ve başka Guantanamo tutuklularını temsil eden Reprieve adlı insan hakları kuruluşundan Clive Stafford Smith ise, hükümetin, dışarıdan gelen bu eleştiriyi ciddiye alması ve harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

821190cookie-checkBM: İngiltere gizli hak ihlali yapıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.