BM. İsrail’i kınadı

Türkiye’nin talebi üzerine toplanan Konsey’e saatler süren müzakereler sonunda, bir başkanlık açıklaması üzerinde uzlaşıldı. Ancak bu açıklama, Türkiye, Filistin ve Arapların taleplerinin gerisinde kaldı.

Türkiye, İsrail’in en güçlü şekilde kınanmasını istemiş ve bağımsız uluslararası bir soruşturma yürütülmesi çağrısında bulunmuştu.

Ancak Konsey açıklamasında, saldırılar kınanırken, tarafsız bir soruşturma çağrısında bulunuldu.

New York’ta dün gece başlayan oturumların açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, , İsrail’in yardım gemilerine saldırısını devlet tarafından işlenmiş bir cinayet olarak niteledi ve “Bu tür bir yol izleyen devlet uluslararası toplumda meşruiyetini kaybetmiştir” dedi.

Davutoğlu İsrail’in elinde kan bulunduğunu, yaptığının da korsanlık, haydutluk ve bir devlet tarafından işlenmiş cinayet olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nin bu duruma güçlü bir şekilde tepki vererek İsrail’in saldırı hareketini şiddetle kınamasını, saldırının soruşturulmasını, tüm sorumlu yetkililerin ve kişilerin cezalandırılmasını istediğini dile getirdi.

Davutoğlu İsrail’den de uluslararası toplumdan, saldırıda ölen ve yaralananların ailelerinden özür dilemesini, gemilerin derhal serbest bırakılarak Gazze’ye taşıdıkları yardımları ulaştırmalarına izin verilmesini ve Gazze’deki ablukaya son vermesini istedi.

Toplantıda söz alan İsrail’in BM nezdindeki büyükelçi yardımcısı Daniel Carmon da, Mavi Marmara’ya inen İsrail askerlerine bıçak, sopa ve diğer silahlarla saldırıldığını söyledi. (BBC)

1246000cookie-checkBM. İsrail’i kınadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.