BM’den Hariri mahkemesine onay

Hariri suikastı ardından büyük protesto gösterileri düzenlenmişti. BM’deki oylamada Konsey’in 10 üyesi karara destek verdi. Diğer beş üye; Rusya, Çin, Güney Afrika, Endonezya ve Katar ise çekimser kaldı. Mahkemenin kurulması konusu, Lübnan’da aylardır büyük siyasi tartışma konusu.

Refik Hariri, Beyrut’ta 14 Şubat 2005’te öldürüldü. Bomba yüklü bir araçla gerçekleştirilen saldırıda Hariri’yle birlikte 22 kişi daha hayatını kaybetti. Lübnan Hükümeti’nin mahkemenin kurulması kararını 10 Haziran’a kadar onaylaması gerekiyor. Aksi halde, Güvenlik Konseyi’nin eski Yugoslavya ve Ruanda’da yaptığı gibi tek başına hareket ederek, özel bir mahkemeyi görevlendirebileceği belirtiliyor.

Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, mahkemenin kurulmasını destekliyor. Büyük oranda Suriye yanlısı olan muhalefet ise buna karşı çıkıyor.

Refik Hariri’nin oğlu Saad Hariri, mahkemenin ülke için bir dönüm noktası ve “Tüm Lübnanlıları birleştirecek bir fırsat” olduğunu söyledi. Hariri, Lübnan Televizyonu’nda canlı yayımlanan konuşmasında “Adalet zamanı geldi” dedi.

Beyrut’taki BBC muhabiri Kim Ghattas, bu kararın, cezasız kalan siyasi suikastlar dönemini sona erdirme yönünde umutlar doğurduğunu söylüyor. Güvenlik Konseyi’ndeki oylamada çekimser kalan ülkeler, Lübnan’da durumun çok hassas olduğuna dikkat çekerek, böyle bir dönemde Birleşmiş Milletler’in ülkeye mahkeme dayatmasında bulunmaması gerektiğini savundular.

ABD, Fransa ve İngiltere ise siyasi cinayetlerin cezasız kalmaması gerektiğini söyledi ve Lübnan Hükümeti’nin Konsey’i harekete geçmeye çağırdığını anımsattı.

Mahkeme kurulmasına ilişkin kararın BM sözleşmesinin yedinci maddesine göre düzenlenmesi de tartışmalara neden oldu. Bu madde, kararların uygulanması aşamasında nihai olarak askeri yollara başvurulmasına da izin veriyor.  ABD ve müttefikleri, sadece yedinci madde altında kararların hukuken zorlayıcı olduğunu söylediler.

Suriye, Güvenlik Konseyi’nin kararının Lübnan’ın egemenliğine müdahale anlamına geldiğini ve ülkeyi daha istikrarsızlığa sürükleyeceğini kaydetti. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, herhangi bir Suriyeli zanlının ülkesinde yargılanacağını ve mahkemeye teslim edilmeyeceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler tarafından daha önce hazırlanan bir rapor, Hariri suikastında Suriye’nin rolü olduğuna işaret etmişti.

Şam Yönetimi; Hariri suikastından sonra Lübnan’daki protesto gösterileri ve uluslararası baskılar nedeniyle bu ülkedeki 29 yıllık askeri varlığına son vermişti.(BBC)

FOTOĞRAF: Refik Hariri’nin posteri önünde oğlu Saad Hariri karardan memnun…

1151730cookie-checkBM’den Hariri mahkemesine onay

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.