BM’den ‘kadın sünneti’ne karşı kampanya

Aralarında BM Kalkınma Programı (UNDP), UNESCO, UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü’nün bulunduğu BM’ye bağlı 10 kurum, bir açıklama yayınlayarak, halen dünyanın çeşitli bölgelerinde yaygın olarak görülen ve sağlık açısından son derece riskli olan ”kadın sünneti” uygulamasına artık son verilmesi çağrısında bulundular.

Kız çocuklarında cinsel organların bir kısmının ya da tamamının kesilmesi şeklinde olan ”kadın sünnetine” karşı birlik çağrısında bulunan BM kurumlarının açıklamasında, özellikle Asya, Orta Doğu ve Afrika’da 140 milyon kadına sünnet yapıldığını ve halen 3 milyon genç kızın sünnet edilmek istendiği belirtildi.

Açıklamada, kadınların ”sağlığına, onuruna ve insan haklarına” büyük darbe vuran bu uygulamaya karşı hükümetleri ve topluluk liderlerini, toplumlarında ”kadın sünnetini” yasaklamaya davet edilerek, bu konuda kendilerine tam destek verileceği hatırlatıldı. Açıklamada, ”BM Binyıl Kalkınma Hedefleri” paralelinde kadın sünneti vakalarının 2015 yılına dek ya tümden ortadan kalkması ya da azalma görülmesi hedeflendiği ifade edildi.
 BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un yardımcısı Asha-Rose Migiro da yaptığı açıklamada, ”kadın sünneti” uygulamasının ”kabul edilemez” olduğunu belirterek, kampanyanın sonuç vermesi durumunda uygulamanın dünyada tümden ortadan kalkabileceğini vurguladı.

1167570cookie-checkBM’den ‘kadın sünneti’ne karşı kampanya

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.