Bolivya’da darbe: Devlet Başkanı Evo Morales hakkında yakalama kararı çıkarıldı

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ordunun istifasını istemesi üzerine, başkanlık görevinden istifa etti. Morales hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ordunun istifasını istemesi üzerine, ülkede barışın sağlanması için başkanlık görevini bıraktığını duyurdu.

İstifa etmek zorunda kalan Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, evine saldırıldığını ve hakkında yakalama kararı çıkarıldığını açıkladı.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Morales, “Bütün dünya ve Bolivya halkı huzurunda, bir polis memurunun, hakkımda illegal bir şekilde yakalama kararı çıkardığını bildiriyorum. Ayrıca şiddet eylemleri düzenleyen gruplar, evime saldırı düzenledi. Darbeciler, hukukun üstünlüğünü yerle bir ediyor” ifadesini kullandı.

Öte yandan, sağcı Santa Cruz Sivil Komitesi Başkanı Luis Fernando Camacho da Morales hakkında yakalama kararı çıkarıldığını belirtti. Camacho, twitter hesabından, “Güvenlik güçleri saklandığı yerde, Chapre’de Morales’i arıyorlar. Askerler, başkanlık uçağına el koydular” paylaşımında bulundu.

GENELKURMAY BAŞKANINDAN DARBE BİLDİRİSİ
Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman, Devlet Başkanı Evo Morales’in istifasını istemişti. Okuduğu bildiriyle Morales’i istifaya davet eden Kaliman, bildiride şu ifadelere yer verdi:

“Ülkede artan çatışmalar karşısında halkın güvenliğini sağlamak, hayat hakkını güvence altına almak adına şiddetin durulmasına müsaade etmesi, Bolivya’nın iyiliği ve istikrarın korunması için Devlet Başkanı Evo Morales’e istifa etmesini öneriyoruz. Halka ve gösteri düzenleyen kesimlere de kardeşler arasındaki anlaşmazlığın kan dökülmesine ve ailelerimizin üzülmesine neden olmaması için şiddet olaylarına son vermelerini talep ediyoruz.”

Arjantin’de aralık ayında devlet başkanlığı görevini üstlenecek Alberto Fernandez, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bolivya’da sivillerin şiddet eylemleri, polisin ihmalkarlığı ve ordunun tepkisizliğinin bir ürünü olarak darbe yapıldı. Bu, yeni devlet başkanlığı seçimleri çağrısı yapmış Devlet Başkanı Evo Morales’e karşı yapılmış bir darbe suçudur” ifadesini kullandı.

Morales’in istifasına neden olan süreci kınayan Fernandez, “Latin Amerika’nın tamamında demokrasiyi net bir şekilde savunacağız. Bu kurumsal kırılmanın ardından Bolivya bir an önce halkın oyu üzerinden ve yasaklama olmaksızın demokrasi yoluna dönmelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

MADURO’DAN DÜNYA GENELİNDE PROTESTO ÇAĞRISI
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Morales’in istifasının ardından dünyadaki bütün sosyal ve politik gruplara protesto çağrısı yaptı.

Twitter hesabından bir mesaj paylaşan Maduro, “Kardeş Devlet Başkanına karşı düzenlenen darbeyi kategorik olarak kınıyoruz. Dünyanın sosyal ve politik hareketleri olarak ırkçılığın kurbanı Bolivya yerli halklarının hayatının korunması talebiyle harekete geçeceğimizi ilan ediyoruz” dedi.

Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel Bermudez de Morales’in istifası üzerine, “Sağcılar şiddetli ve korkak bir darbeyle Bolivya’da demokrasiye saldırıyor. Bu darbeyi sert bir şekilde kınıyoruz ve kardeş Devlet Başkanı Evo Morales’in yanındayız. Dünya Evo’nun hayatı ve özgürlüğü için seferber olmalı.” paylaşımında bulundu.

MEKSİKA’DAN İLTİCA TEKLİFİ
Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, ülkesinin demokrasiye olan saygısının devam edeceğini belirterek, “Bolivya’da geçen yüzyılda Latin Amerika’da yaşanana benzer, devam eden bir askeri operasyon var, biz bunu reddediyoruz. Darbeye hayır.” ifadesini kullandı.

Ülkesinin Morales’e iltica hakkı vereceğini açıklayan Ebrard, “Meksika, müdahaleye karşı olan ve iltica hakkı sağlayan geleneksel tutumuyla La Paz’daki resmi büyükelçilik konutunda Bolivya yasama ve yürütme organlarında görev alan 20 kişiyi misafir ediyor. Aynı şekilde, kendisinin karar vermesi durumunda Evo Morales’e de iltica hakkı verebiliriz.” dedi.

MORALES KAÇMAK İÇİN SEBEBİM YOK
Görevini bırakmak zorunda kalan Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ise muhalefetin, çevresindekilere ve halka zarar vermemesi için istifa ettiğini vurgulayarak, “Bolivya halkının bilmesini isterim ki kaçmak için bir sebebim yok. Eğer bir şey çaldıysam, ispatlasınlar. Eğer çalışmadığımızı söylüyorlarsa, ekonomik gelişme sayesinde yaptığımız binlerce esere baksınlar. Vatanını seven mütevazılar ve fakirler bu mücadeleye devam edecek.” görüşünü dile getirdi.

Morales, 13 yıldan fazla süredir ülkeyi yönettiğini hatırlatarak, “Bizim karşımızda birçok seçimde kaybetmiş olanlar, bizi diktatörlükle suçluyor. Bugün Bolivya özgür bir ülkedir. Bolivya kapsayıcı, onurlu, egemen ve güçlü bir ekonomiye sahiptir.” değerlendirmesinde bulundu.

BOLİVYA’DA NE OLMUŞTU?
Bolivya’da, 20 Ekim’deki seçimleri Devlet Başkanı Evo Morales’in yüzde 47,8 oyla ilk turda kazandığı açıklandı. Rakibi, eski Devlet Başkanı Carlos Mesa’nın ise yüzde 36,51 oy aldığı duyuruldu.

Ancak oy sayımının bir süre durdurulması, sayımın bir bölümünün gizli gerçekleştirilmesi ve ardından Morales’in ilk turda kazandığını açıklaması nedeniyle muhalefet kesimleri “seçim hilesi” suçlamasıyla sokağa çıktı.

Aşırı sağcıların da durumdan faydalanarak orduya darbe çağrısı yaptığı süreçte Devlet Başkanı Morales, kendisine yönelik tüm protestoları “darbe girişimi” olarak nitelendirdi. Hükümet yanlılarıyla çeşitli muhalif kesimler arasında şiddetlenen protestolarda 3 kişi öldü, yaklaşık 400 kişi de yaralandı. 221 kişi gözaltına alınırken 25 kişi tutuklandı.

Morales son olarak dün (pazar) bir açıklama yapmış yüksek seçim kurulunun tamamen yenileneceği ve seçimlerin yeniden yapılacağını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)

2350020cookie-checkBolivya’da darbe: Devlet Başkanı Evo Morales hakkında yakalama kararı çıkarıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.