Bomba neyin habercisi?

Ahmet Yaşaroğlu /Evrensel – İstanbul’un göbeğinde, İstiklal Caddesi’nde bomba ile yapılan canice terör saldırısı bize ne anlatıyor. İçişleri Bakanı Soylu “Mesajı aldık” diyor. Bu mesaj her ne ise halka açıklanmıyor ve yayın yasakları ve yetkililerin dezenformasyonu ile olay karanlığa büründürülüyor. Bakanın ne mesaj aldığını bilmiyoruz ama, ülkenin yaşadığı politik tecrübelerden bu tür saldırıların hangi koşullarda gündeme geldiğini, kitlelere ne tür mesajlar verilmeye çalışıldığını çok iyi biliyoruz. Çünkü bu ülke 2015 seçimlerinde haziran ve kasım arasını yaşadı!

Ülke yine bir seçim sürecine girmek üzere. Öyle anlaşılıyor ki bu süreçte iktidarda bulunanlar, iktidarlarını elden kaçırmamak için kitleleri korkutmak ve sindirmek, onları şovenizmin ve gericiliğin etkisine bütünüyle açmak için, her türlü karanlık oyuna ve çareye başvuracaklar. İstanbul’da patlayan bombanın bize verdiği ilk mesaj budur. İktidar şimdiden bunun provasını yapmıştır. Yayın yasaklarının hemen konulması, sosyal medyanın ulaşılamaz hale getirilmesi, seçim sürecinde neler olabileceğini de bize anlatmaktadır. Patlayan bombanın bize verdiği ikinci mesaj budur.

Sosyal medya kuşkusuz yerinde ve doğru kullanıldığında önemli ve yararlıdır. Ama sosyal medyanın fişinin iktidarın elinde olduğunu da unutmamak gerekiyor. Kuşkusuz kısıtlamaları aşacak yol ve yöntemler bulunabilir. Ama daha sert kısıtlamalarda bunların ne kadar etkili olacağını bilmek çok mümkün değil. Sosyal medya engellemesi bize, kitleler arasında, fiziki temas içinde olmanın, gerçek bir örgüt olarak hareket etmenin önemini bir kez daha hatırlattı. Her koşulda birlikte hareket etme ve bunun olanaklarına sahip olma. Bombanın ardından gelen hamlelerin bize verdiği üçüncü mesaj budur.

Demokrasi ve özgürlükleri elde etmek için bulunulan her alanda güçlü ve birleşik bir mücadele hattının örülmesi gerekiyor. Bu yöndeki çabaların sürdüğünü biliyoruz ve görüyoruz. Faşizme ve gericiliğe karşı mücadele etmek, iktidarın ekonomik ve politik saldırılarını püskürtebilmek ancak birleşik ve kararlı bir mücadele ile olanaklıdır. Bu mücadelenin omurgasını işçi sınıfının ve emekçi halkın oluşturması gerekiyor. Ne zamlar duruyor, ne enflasyon geriliyor, ne maaş ve ücretler yoksulluk sınırının üzerine çıkarılıyor, ne de haklarını talep eden kesimlerin istekleri karşılanıyor. Hak ve özgürlüklerin ise kırıntısı bile bırakılmamaya çalışılıyor. Faşizme gericiliğe karşı sağlam ve güçlü bir mücadele hattının örülmesi gerekiyor. Patlayan bombanın bize verdiği en önemli mesaj budur.

İktidarın dalında olgunlaşmış bir meyve gibi kucaklarına düşeceğini beklemek, burjuva düzen partilerinin politikalarının ana unsurunu oluşturuyor. Ama tek adam yönetiminin öyle çekip gitmeye hiç niyeti olmadığı gibi, gitmemek için her türlü yolu ve yöntemi deneyeceğini de hem geçmişte gördük, hem de bugünden görmeye başladık. İktidar kendisine yeni bir meşruiyet kazandıracağı hesabıyla seçim koşullarını dilediği gibi oluşturma ve sonuçlarını garantiye alma peşinde. Altılı masa seçim diyor, ama ne seçim sürecini, ne de seçimlerin güvenli koşullarda yapılmasını sağlayacak önlemler konusunda tek bir adım bile atmıyor. Attığı en etkili adım ise halkı pasif bir beklentiye sürüklemekten ibaret. Bu sadece onların kendine -boş olan- güvenleri, politika bilmezliği, iyimserliği ile açıklanamaz. Onlar ülkenin yaşadığı derin krizin halk kitleleri üzerindeki yıkıcı etkisini çok iyi biliyorlar ve bir kıvılcımın kitlelerin öfke ve enerjisini harekete geçirebileceğinden korkuyorlar.

Demokrasiyi, özgürlükleri ve emeğin haklarını savunma mücadelesi daha sert bir dönemece doğru gidiyor. İstanbul’un kalbinde patlayan bomba hepimize bunun haberini verdi. İktidarın korkutma, sindirme atağını, kalk, toparlan ve daha güçlü mücadeleler örgütlemek için atak yap uyarısı olarak anlayıp, bu saldırıyı boşa çıkarabiliriz. Biliniyordu, şimdi bir kez daha görüldü ki: iktidarın elindeki en etkili silah baskı ve terörü yoğunlaştırmaktır. Buna en etkili yanıt kitlelerin örgütlü, birleşik gücüyle verilebilir. Bu gücü harekete geçirme çabasını artan bir enerji, kararlılık ve yetenekle yürütme zamanıdır.

 

2647940cookie-checkBomba neyin habercisi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.