Bornova Kızılay mahalle halkı kentsel dönüşüme tepkili

Eda AKTAŞ / İzmir Evrensel – Bornova’da Kızılay Mahallesi’nde başlatılan kentsel dönüşüm projesine tepki gösteren vatandaşlar, Bornova Belediye Başkanı ile görüşmek için belediye binası önünde toplandı.

İzmir’in Bornova ilçesi Kızılay Mahallesi’nde başlatılan kentsel dönüşüm projesine mahalleli tepki gösterdi.

Bornova Belediyesi’nden oybirliği ile geçtikten sonra İzmir Büyükşehir Meclisi’nde de 30 hektar alana yönelik, 1/5000 ölçekli Kızılay Mahallesi nazım imar planı onaylandı. Planın askıya çıkarıldıktan sonra öğrendiklerini söyleyen mahalleli itiraz dilekçelerinin de belediye tarafından reddedildiğini ifade etti.

Mahalle sakinleri, yaşadıkları mağduriyeti dile getirmek ve konuya ilişkin Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ile görüşmek için belediye binası önünde toplandı.

Arif Yılmaz günledir muhatap bulamadıklarını ve sorunlarına yönelik herhangi bir çözümün bulunmadığı gerekçesiyle belediyenin çatısına çıktı. Burada tepkisini dile getiren Yılmaz mahallelinin uğraşları sonucu ikna edilerek aşağı indirildi.

“YERİNDE İMAR İSTİYORUZ”
Mahalle sakinlerinden Necla, “Aslıya çıkarıldı ama biz daha yeni öğrendik, bize bir şey söylemediler” diyerek evlerine ne yapılacağına ilişkin doğru düzgün bir açıklama beklediklerini söyledi.

80 yaşında olan Mustafa Anaz, “Evlerimiz taş duvar sağlam. Şimdi bizi evimizden çıkarmak istiyorlar. Bizler yerinde imar istiyoruz” dedi. Lütfiye Anaz ise, “Bizim evimizin bulunduğu yer yeşil alan olarak gözüküyor. Biz bu yaştan sonra nereye gidelim” diye tepki gösterdi.

“EVİMİZİ ALMAK İSTİYORLAR”
Nafiye Bedir de “30 yıldır bizi neden düşünmüyorlardı şimdi ne oldu? Bizim oralar çok sağlam depremde yıkılmadı. Şimdi oraya çöküp müteahhitlerle alacaklar ev sahipleri boş kalsın diyorlar. Yok öyle bir dünya. Biz faturalarımızı ödeyebiliyor muyuz, çocuklarımızı okutabiliyor muyuz? Biz evlerimizi yaparken yanımızda değillerdi. Şimdi evimizi almak istiyorlar. Benim evim yeni neden yıkıyorlar? Başkanı biz seçtik oradan indirmesini de biliriz. Bizim yanımızda olsun müteahhitlerin değil” diyerek tepkisini dile getirdi.

“ARSALARIMIZI MÜTEAHHİTLERE PEŞKEŞ ÇEKEMEZLER”
Serpil Şahin ise, “Sokaklarımıza ambulans, itfaiye giremiyor diye evlerimizi almak istiyor. Kendi belediyesinin olduğu sokağa itfaiye giremedi. Bizim mahallemizde öyle bir sorun yok” diye ekledi.

Evlerinin yıkılacak olmasına tepki gösteren Erdoğan Büyükkesgin de “Biz parsel bazında istiyoruz yerlerimizi. Benim çocuklarım geleceği bu evler. Yandaşlarına yağ çekmesin, çok istiyorsa kendi yerini versin” dedi. Başka bir mahalleli ise, “Burada 3-5 tane müteahhit kazanacak biz halk olarak kaybedeceğiz. Benim arsamı alıp müteahhitlere peşkeş çekemezler. Bugün itiraz etmezsek haklarımız ölüyor. Bunların derdi haklarımızı öldürmek. Biz hakkımızı yedirmeyeceğiz” diye konuştu.

“İTİRAZ DİLEKÇELERİMİZ BELEDİYE MECLİSİNDE REDDEDİLDİ”
Planların 28 Aralık’ta askıya çıktığını, kendilerinin ise ocak ayında öğrendiğini söyleyen mahalle sakini Besra Girgör, “İtiraz dilekçelerimizi verdik. Bu mahalle, orta ve düşük gelirli olduğu için kimi verdi kimi veremedi dilekçe. İtiraz dilekçelerimiz belediye meclisinde reddedildi. Davamızı bugün açılıyoruz ama biz belediyenin bu planından vazgeçmesini istiyoruz. En garanti yol onların vazgeçmesi, davada da kaybetme ihtimalimiz olabilir ama belediye gönüllü olarak vazgeçer ise biz bu davayı kazanmış oluruz” dedi.

“SORDUĞUMUZ SORULARA CEVAP VEREMEDİLER”
Belediye önünde açıklama yapmak istediklerinde zabıtanın müdahalesi ile karşılaştıklarını söyleyen Girgör, “Evlerimiz öyle eski falan değil. Müteahhitler dört katlı, beş katlı evimize sadece tek daire ve küçük metrekare veriyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Biz üç aile otururuz, bazıları beş aile oturuyor. Bu geniş ailemiz biz dağıtmak istemiyoruz. Biz gene bir arada oturmak istiyoruz. Tek daire alıp bunu hangi birimiz paylaşacak? Bazı apartmanlar yabancı ortaklı, bir daireyi hangi biri paylaşabilecek? Biz buna itiraz ediyoruz, yeterli açıklama alamadık. Başkan beş kişilik temsilci toplantısı istedi, bunlardan biri de bendim. Oraya gittiğimde sorduğum sorular havada kaldı veya birbirlerine bakıp ne diyeceklerini bilemediler. O yüzden biz tatmin olmadık bu davamızdan da vazgeçmeyeceğiz. Hem hukuki olarak hem de protesto amaçlı bu şekilde geleceğiz ve kazanana kadar her yönden uğraşacağız” diye konuştu.

“İmar ve vizyon planı adı altında evlerimiz elimizden alınıp gasbediliyor” diyen Serpil Kurtuluş şunları söyledi; “Burası müteahhitlere peşkeş çekiliyor. Yani biz diyoruz ki bizim evlerimiz zaten eski değil, eski evlerle evet uğraşsın ama yeni evlerimizi de Yüzde 45 DOP, yüzde 40 inşaat alanı onu da müteahhitle paylaşacağım. Hani al sana al bana misali.”

2593270cookie-checkBornova Kızılay mahalle halkı kentsel dönüşüme tepkili

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.