Böyle olur işçi ve emekçilerin festivali

Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY MER) Kültür Sanat Festivali geçen pazar günü Clissold Park’ta on bine yakın katıldığı Park Festivali ile son buldu.

Piknik havasında geçen festivalde yapılan kısa konuşmalarda toplumun ve içinde yaşanılan ülkenin sorunları ve mücadele yöntemlerine değinildi. Sahneye çıkan konuk ve yerli sanatçılar ile folklor ekibi katılımcıları coştururken festival alanındaki tezgahlarda sponsor tanıtımları, kitap ve otantik yiyecek satışı yapıldı. Sahne yanına kurulan ve 4 kameranın görüntülerinin yansıtıldığı dev ekran sayesinde de sahnedeki performansların uzaktan görülmesi sağlandı.

Bu yıl 29’ncusu yapılan DAY MER Kültür Sanat Festivali 6 Haziran’da resepsiyon ve fotoğraf sergisi ile başlamıştı. Festival kapsamında aile şenliği, Grenfell için adalet yürüyüşü, gençlik şenliği, halk sineması, paneller, tiyatro, fotoğraf sergi ve atölyesi gibi zengin etkinlikler yer almıştı.

Clissold Park’ta saat 12’de başlayan ve ücretsiz girişin olduğu Park Festivali’ni, havanın çok sıcak olmasına karşın parktaki güvenlik çemberi içindeki katılımcılar kadar çember dışındaki gölgeliklerde izleyenler de oldu. Türkiyeli toplumun yanı sıra farklı kültürlerden izleyiciler, konuk sanatçılar Mikail Aslan, Hakan Vreskala, Balkan grubu She’Koyokh Klezer ve Latin Amerika grubu Colomboloco’yu alkışladılar.

AYDIN ÇUBUKÇU: DAY MER’E ÜYE OLUN

Yazar Aydın Çubukçu, DAY MER’in 29’yıldır festivali kesintisiz örgütlemesindeki başarısının katılımcıların ilgisine de bağlayarak, “Son 29 yıl içinde Türkiye ve dünyada pek çok şey değişti, pek çok acı yaşandı az da olsa sevinç görüldü. DAY MER 29 yıl boyunca bu festivali örgütlerken daima halkların kendisi için bellediği umuttan yola çıktı ve kendisine yönelen bu desteği daime daha ileriye götürmeye çalıştı. Çünkü biliyordu ki acıyı da sevinci de paylaşmak dayanışma ve mücadele etmek için gereklidir. Dayanışma ve mücadele etmek bir ihtiyaç haline geldiği andan itibaren onu örgütlemek de kaçınılmaz bir görevdir. Bu ihtiyacı karşılamak için DAY MER 30 yıl çalışıyorsa bu önemli ölçüde burada da bulunan insanların katkısıyla gerçekleşmiştir” dedi.

“İnanıyorum ki eğer dünyada dayanışma ve mücadele ihtiyacı olmayan bir dünya yaratılabiliyorsa, burada yalnızca Sivas gibi acıyı anmak ya da bir şeyleri protesto etmek için değil de yalnızca eğlenmek için bir arada olmak mümkün olursa… Gelecekte bir gün DAY MER’i ananlar yine burada toplananlar olacaktır!” diyen Denizlerin yoldaşı Çubukçu şöyle devam etti:

“Geçmişe bakıp, ‘bizim için mücadele etmiştiler bu insanlar’ diyecekse geleceğin insanları anacakları kurumların arasında mutlaka DAY MER’in de adı olacaktır. Bu bilinçle DAY MER’i desteklemeye, DAY MER’in etkinliklerine güç vermeye, DAY MER’in gazetesini okumaya, DAY MER’e üye olmaya çağırıyorum sizi. Bunun anlamını bir kere daha düşünün lütfen. 29 yaşındaki bir festivalin konuklarısınız. Belki pek çoğunuz 29 yaşında değilsiniz. 29 yıldır inatla, sabırla inançla sürdüren bir örgütün başarısını paylaşmak için buradasınız. Bundan dolayı sizi kutluyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Yaşasın DAY MER, yaşasın birlik, mücadele ve dayanışma…”

DAY MER BAŞKANI: BİZİ BÖLMEYE ÇALIŞIYORLAR

Şenlikte konuşan DAY-MER Başkanı Aslı Gül de, İngiltere’deki kemer sıkma politikalarına, ırkçılığa ve emekçilerin her geçen gün açlığa ve köleliğe itilen koşullara karşı yerli emekçilerle mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı. Eğitim ve sağlık sektöründeki kesinti ve özelleştirilmelere karşı toplumun da erfleks göstermesini isteyen Gül, gençliğin sorunlarına değindi ve DAY MER Gençlik’in çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Türkiye’de Kürt Türk, Alevi Sünni diye emekçi halkın bölünmeye çalışıldığını anlatan Gül, İngiltere’de de göçmen karşıtı söylemlerle emek mücadelesinin bölünmeye çalıştığını ve bu oyuna gelinmemesini istedi.

CORBYN’DEN GÖRÜNTÜLÜ MESAJ

Hackney Belediye Başkanı Philip Granville, Savaş Karşıtı Koalisyon Başkanı Lindsey German, Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk Kampanyası Başkanı Weyman Bennett, UNİTE sendikası uluslararası bölün başkanı Simon Dubbins ve Ulusal Eğitim Sendikası’nda Kiri Tunks’ın da birer konuşma yaptığı şenliğe İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn bir video mesaj gönderdi. Bu yılki festivale katılamamaktan üzüntü duyduğunu belirten Corbyn, mücadele alanında birleşmeye devam edeceklerini belirterek, 30. festivale katılacağını söyledi.

Aydın Çubukçu katılımcıları DAY MER’e üye olmaya çağırdı…

2204670cookie-checkBöyle olur işçi ve emekçilerin festivali

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.