Brest 7 Dünya Dilleri Şenliği’nde Türkiye

40’a yakın derneği çatısında toplayan “Langues dü Tonnerre” ve Dr. Orhan Baş’ın başkanı olduğu “Boğaziçi Dilleri Derneği”nin ortaklaşa düzenlediği etkinliğin afişini de Paris’te yaşayan Türk ressam Neveser Aksoy yaptı.

Festival çerçevesinde 26 Mayıs sabahı, Brest’in en büyük kitabevi olan Dialogues Kitabevinde Paris’teki Elele Derneğinin kurucusu ve başkanı Gaye Petek ile Orhan Baş’ın yaptığı söyleşide, Bleu Autour yayınevince basılan “Turcs en France” kitabının tanıtımı yapıldı.

Çeşitli yörelerden ve değişik nedenlerle Fransa’ya gelen 13 aile temsilcilerinin söyleşileri ve aile fotoğraflarından yola çıkılarak, Türk toplumun dilsel, dinsel ve kültürel zenginliği, yaşadıkları sorunlar ve Fransızların Türkiye’ye bakış açısı ele alındı. 

Öğleden sonra Belediye binasının önündeki “Liberté – Özgürlük” meydanında kurulan ve Brest kentinde konuşulan birçok dili yansıtan standlarda, bu dillerin tanıtımı yapıldı.

Türkiye çadırında, Boğazıçi Dilleri Derneği, Türk Kültür Derneği ve Turquie Européenne, standlarında Türk yazar ve şairlerin kitapları tanıtıldı. Ayrıca ELELE derneğinin sunduğu “Türk Edebiyatı” sergisi ile Neveser Aksoy’un “Türkiye pencereleri” sergisi de yer aldı.

Brest ve diğer kentlerden İsmail Yıldırım, Şule Dilek, Ali Hadi İbrahim, Jeannie Le Corre, Mohamed Idalı ve daha birçok sanatçinin hazırladıkları, Mevlana, Yunus Emre, Nazım Hikmet, Fazil Hüsnü Dağlarca, Yaşar Kemal, Orhan Veli Kanik gibi Türk düsünür ve yazarların Fransızca ve Türkçe sözlerinin yer aldığı dev boyutta tuvaller ise meydanda sergilendi. Ayrıca çeşitli ülkelerden çocukların “Sevdiklerim, sevmediklerim” temasında gerçekleştirdikleri 60 adet resimde sergilendi, ödüller verildi.

Yine bu şenlik çerçevesinde gerçekleştirilen, 40’a yakın dilde, uzman veya amatör yazarlarca, kısa kısa metinler şeklinde, bu yılki konu “hayatımda özel bir yeri olan çisim » üzerine yazılmış « écriture en partage” kitabı halka tanıtıldı.

Paris’ten gelen araştırmacı ve Milli Eğitim müfettişi Altan Gökalp ve Paris Kürt Enstitüsünden Hasan Yıldız, Orhan Baş’in idare ettiği söyleşide Türkiye’de konuşulan diller ve sorunlarına açıklik getirdiler. Jean-Yves Le Dişez’in yönettiği söyleşide de çeşitli dillerin pedagojik öğretim metodları ve teknolojik gelişmeler tartışıldı.

Meydanda kurulan sahnede çeşitli ülkelerin konser ve folklorik dans gösterileri yapıldı. Fakat kuşkusuz ki en fazla ilgiyi 6 genç türk kızın sunduğu türk halk oyunları aldı. Standları ziyaret eden izleyicilerin bir Touareg ataşözü olan “Güneş herkes için parlıyor” cümlesinin 12 dilde yazılışını arayıp doldurdukları bültenler arasında yapılan kura çekilisi sonucu bir Rus öğrencisine, bu etkinliğe sponsorluk yapan Pacha Tours tarafından 2 kişilik Antalya gezisi hediye edildi.

Türk kadınların meydanda yapıp sattığı gözleme ve çay servisi de büyük ilgi gördü. Yerel gazetelerin geniş yer verdiği bu etkinlik Belediye binasında yapılan tiyatro gösterisiyle son buldu.

1151710cookie-checkBrest 7 Dünya Dilleri Şenliği’nde Türkiye

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.