‘Brexit’ için parlamento onay verecek

Birleşik Krallık’ta Yüksek Mahkeme, hükumetin, parlamentoda oylanmadan, Avrupa Birliği’nden çıkış sürecini başlatacak Lizbon Anlaşmasının 50’inci maddesini hayata geçiremeyeceğine hükmetti.

Mahkeme Başkanı Yargıç Lord Thomas, “Hükumetin AB’den çıkış sürecini başlatacak 50’inci madde ile ilgili tek başına karar verme yetkisi yoktur” ifadesini kullandı. Brexit’i yargıya taşıyan iş kadını Gina Miller, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, “Bugünkü sonuç sadece beni değil hepimizi ilgilendiren bir karar. Birleşik Krallığımız ve geleceğimiz için. Kimin nasıl oy kullandığıyla ilgili değil. Her birimiz bu güzel ülke ve harika gelecek için oy kullandık. Bu siyasi değil hukuki bir süreçti” sözleri ile sevincini paylaştı. Mahkemenin kararı, ayrılma süreci başlatılmadan konunun milletvekillerinin oyuna sunulmasını öngörüyor. Theresa May hükumeti ise Muhafazakar Parti içinde hayal kırıklığına neden olan kararı yargıtaya taşıyacak.

Başbakan Theresa May, daha önce yaptığı açıklamalarda, Avrupa Birliği ile resmi müzakere sürecinin başlaması için parlamentonun onayına ihtiyaç olmadığını belirtmişti. İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn hükümete, “müzakere koşullarını daha fazla geciktirmeden Parlamento’ya getirmesi” çağrısı yaptı.Corbyn, “Hükümet Brexit konusunda şeffaf ve hesap verien bir yaklaşım sergilemeli” dedi.

İşçi Partisi gibi Brexit’e karşı çıkan Liberal Demokrat Parti’nin lideri Tim Farron ise “Sonuçta, İngilizler bir çıkış kararı için oy verdi, bir varış noktası için değil. Bu yüzden İngilizlere anlaşmanın son hali hakkında tekrar oy kullanmaları fırsatı verilmeli” dedi. Brexit için aktif kampanya yürüten Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) eski lideri Nigel Farage, referandumda AB’den ayrılma yönünde tercihte bulunanların ‘ihanetinden’ korktuğunu söyledi. Farage, İngiltere’deki hukuki sürecin “yarım Brexit” beklentisi yaratmasından endişeli.

2025190cookie-check‘Brexit’ için parlamento onay verecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.