Brexit müzakereleri ‘para’ya takıldı

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılmasına (Brexit) ilişkin müzakereler “para” konusuna takıldı.

Brüksel’in etkili düşünce kuruluşlarından Bruegel’in Müdür Yardımcısı Maria Demertzis, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasına (Brexit) ilişkin müzakerelerdeki son durum hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Brexit müzakerelerinin 6’ncı turunun 9-10 Kasım’da Brüksel’de gerçekleştirileceğini hatırlatarak, görüşmelerin İngiltere Başbakanı Theresa May’in Floransa’da gerçekleştirdiği konuşma sonrasında ivme kazandığını söyledi.

Demertzis, İngiltere’de siyasi belirsizlikler ve May hükümetinde çalkantılar olduğuna işaret ederek, “Süreçte ciddi zorluklar mevcut. Buna rağmen müzakere sürecinde hem Birleşik Krallık hem de AB için ilerleme sağlamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle olabildiğince hızlı bir biçimde müzakerelerdeki ilk aşama geçilerek ticaret anlaşması görüşmelerine başlanmalı.” ifadelerini kullandı.

Mevcut durumda tarafların “diplomatik oyunlar” oynadığını, süreci geciktirmenin hiç kimseye fayda sağlamadığını belirten Demertzis, Birleşik Krallık’ın AB üyeliğinin Mart 2019’da son bulacağını hatırlattı.

Demertzis, “Bu tip müzakerelerin başarılı olması için süre kritik öneme sahiptir. Burada olumlu bir sonuç almak için geriye çok uzun bir süre kalmadığının farkına varılmalı.” dedi.

“BÜTÜN ÇABALARI, BİR ANLAŞMA SAĞLAMAYA YOĞUNLAŞTIRMAK GEREKİYOR”

Maria Demertzis, AB üyesi 27 ülkenin, İngiltere’den mali taahhütleri konusunda açıklık getirmesini talep ettiğini, Birleşik Krallık’ın ise söz konusu faturayı azaltmaya çalıştığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Müzakerelerde artık ilerleme sağlandığını görmek istiyorum. 20-100 milyar avro aralığında bir ayrılık faturası tartışması devam ediyor. Bu rakam, ne olursa olsun ticaret anlaşması yapılmadan gerçekleşecek bir Brexit’le karşılaştırınca bir önem taşımıyor. Bütün çabaları, bir anlaşma sağlamaya yoğunlaştırmak gerekiyor.”

Söz konusu rakamların ekonomilerin boyutlarıyla karşılaştırıldığında çok önemli bir konu olmaması gerektiğini vurgulayan Demertzis, “Para konusu üzerinde bu kadar zaman kaybetmek iyi bir strateji değil. Taraflar arasında ayrılık sonrasında geçerli olacak ticaret anlaşması yapılması, ekonomik açıdan çok daha büyük öneme sahip.” diye konuştu.

2135620cookie-checkBrexit müzakereleri ‘para’ya takıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.