Brezilya’da büyük protesto

Dün Brezilya’nın onlarca kentinde Kovid-19 salgını politikaları nedeniyle yaklaşık 460 bin insanın ölümünden sorumlu tuttukları Devlet Başkanı Bolsonaro’yu protesto etmek için sokaklara döküldü.

“Bugün, Bolsonaro’nun soykırımcı yönetimini yenmek için verilen savaşta belirleyici bir kilometre taşı” diyor Brezilya’nın Rio şehir merkezinde, cumartesi günü bir grup protestocuya liderlik eden 55 yaşındaki Silvia de Mendonça. Guardian gazetesine konuşan Mendonça, Brezilya Birleşik Siyah Hareketinden bir sivil haklar aktivisti ve dün ülkenin 200 kent ve bölgesinde sokağa çıkan yüz binlerce kişiden biri.

Bir diğeri ise küçük kardeşi Kovid-19 nedeniyle ölen 48 yaşındaki Kuaför Osvaldo Bazani da Silva: “Daha fazla Brezilyalıyı kaybedemeyiz. Bu hükümet düşene kadar her gün sokaklara çıkmamız gerekiyor”.

KATİLİN BİR ADI VAR
18 yaşındaki Luiz Dantas ise, şubat ayında, 75 yaşında ölen büyükbabası Sebastiao’nun bir fotoğrafını tutarak, “Onun anısına buradayım” diyor. Dantas, kovid-19’u defalarca “küçük grip” olarak önemsizleştiren ve sosyal mesafe/karantina gibi yayılmayı önleme çabalarını sabote eden ülkesinin aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya atıfta bulunarak, “Suçlunun bir adı var” diyor.

69 yaşındaki Psikanalist Irene Grether da iki yakınının hükümetin eylemsizliği sonucu öldüğünü söylüyor. Binlerce kişiyle birlikte Kölelik Karşıtı Direniş Lideri Zumbi dos Palmares’in heykelinin yakınında toplanırken, “Bu hükümet virüsten daha tehlikeli” diye de ekliyor.

Dün Brezilya’nın onlarca kentinde Silvia, Osvaldo, Luiz ve Irene’nin de aralarında bulunduğu yüz binlerce kişi Kovid-19 salgını politikaları nedeniyle yaklaşık 460 bin insanın ölümünden sorumlu tuttukları Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’yu protesto etmek için sokaklara döküldü.

Brezilya basınında çıkan habere göre, işçi sendikaları, sol siyasi partiler ve sosyal örgüt ve grupların çağrısıyla başta başkent Brasilia ile Rio de Janeiro ve Sao Paulo gibi büyük kentler olmak üzere ülke genelinde yaklaşık 200 noktada miting ve yürüyüşler yapan halk, Kovid-19 aşısı talebinde de bulundu.

“GÖREVDEN ALIN” ÇAĞRISI
“Fora Bolsonaro/Bolsonaro Defol” yazılı pankart ve sloganların öne çıktığı yürüyüşlerde Senatoda Bolsonaro Hükümetinin kovid-19 salgınına karşı ihmalkar davranıp davranmadığını araştırmak için kurulan komisyonun soruşturmayı hızlandırmasını talep etti ve Bolsonaro’nun görevinden alınmasını istedi.

Aşırı sağcı Devlet Başkanı Bolsonaro, salgının başlangıcından bu yana ciddi önlem almayı reddetmiş ve kovid-19’u “küçük bir grip” olarak nitelendirmişti. EVRENSEL

2517860cookie-checkBrezilya’da büyük protesto

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.