British Airways’de kriz

Personel sıkıntısı nedeniyle onlarca uçuş iptal edildi, binlerce yolcu havaalanlarında mahsur kaldı. Şirket sorunun büyük oranda çözüldüğünü açıklasa da, şirketin saha ciddi sıkıntılar içinde olduğu yolunda değerlendirmeler yapılıyor.


British Airways, geçen haftayı, grev tehdidiyle geçirdi. Bu hafta ise binlerce yolcuyu dünyanın farklı noktalarında havaalanlarında mahsur bırakan uçuş iptalleriyle başladı ve sıkıntı hâlâ devam ediyor.


Yapılan resmî açıklamada, iptallere gerekçe olarak personel sıkıntısı gösteriliyor. Ancak uzmanlar, dünyanın en yoğun çalışan havaalanını kullanan, en büyük havayolu şirketlerinden birisi olan British Airways’in çok daha ciddi sorunlar yaşadığını belirtiyor.


Pazartesi günü 50, Salı günü ise 31 uçuşun iptal edilmesi ardından bugün de dokuz uçuş iptal edildi.


British Airways yetkilileri, erken saatlerde, iptallerin azaldığını ve normal uçuş tarifesine dönebileceklerini açıklamışlardı ancak şirket sorunlarını çözebilmiş gibi görünmüyor.


British Airways’in işletme müdürü Mike Street, yolcuların yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle özür diledi. Ancak bu özür, bazıları havaalanlarındaki otellere yerleştirilen diğerleri ise bekleme salonlarındaki koltuklarda sabahlamak zorunda kalan yolculara fazla bir anlam ifade etmiyor.


Independent gazetesinin seyahat editörü Simon Calder “British Airways aylar önceden yapılmış rezervasyonlarla yılın en yoğun dönemlerinden birini geçiriyor olmalıydı” diyor ancak şirket, kazanç beklediği bu dönemde, uçuşları iptal edilen yolculara tazminat vermenin yanı sıra, otel ve diğer masraflarını da karşılamak zorunda kaldı.


ELEMAN TASARRUFU


Calder’in değerlendirmeleri bugünkü Independent gazetesine “Hastalık, stres, çekişme: British Airways’de kriz” manşetiyle yansıdı.


Independent yazarı “Şirket, hergün, her 10 çalışanından birisinin işe gelmeyeceğini hesaplıyor. Maaş artışı ve ikramiyelerdeki sorunlar nedeniyle düşük moral, hastalıklar ve hem insan hem de teknik kaynakları zorlayarak çalışmak British Airways’i krizin eşiğine getirdi” diyor.


Şirket hastalık izinlerinin “hiç önemli olmadığını” söylese de dün her dokuz çalışanından biri görevinin başında değildi.


Ancak bu kriz, şirketin, geride bıraktığımız birkaç yılda uyguladığı politikaların yansıması. British Airways, son üç yılda, personel sayısında dörtte bir oranında indirime gitti. Şirket çalışanlarını temsil eden Ulaşım Sendikası’ndan Brendan Gold’un yaptığı açıklamaya göre işten çıkarılan 13 bin kişinin yokluğu, British Airways’in işletiminde ciddi sorunlar yaratmaya devam edecek.


İşgücünden bu yıl yapmayı planladığı tasarrufu 300 milyon sterlin olarak belirleyen British Airways, bu hafta yaşanan sıkıntıları dikkate alarak tasarruf hedeflerini ve planlarını yeniden gözden geçirmek zorunda kalabilir.


 

776800cookie-checkBritish Airways’de kriz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.