‘Brown, Irak’tan çekilmeli…’

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Independent, Haziran ayı sonunda Tony Blair’den İşçi Partisi liderliğini ve başbakanlığı devralacak olan Maliye Bakanı Gordon Brown’un Ortadoğu politikasının değiştirilmesi konusunda baskı altında olduğunu yazdı.


Gazete, İşçi Partisi genel başkan yardımcılığına aday isimlerden John Cruddas’ın, İngiltere’nin Irak’taki birliklerini derhal çekmesini istediğini belirtti.


The Independent, “İşçi Partisi başkan yardımcılığı seçimi kampanyasında Irak’taki İngiliz askerlerinin geleceği konusu ilk kez öne çıkıyor. Bu ‘Askerlerimiz işlerini bitirinceye kadar orada kalacak’ diyen Tony Blair’e destek veren Brown’u zora sokabilir” yorumunu yaptı.


Sosyal demokrat çizgideki The Guardian yazarı Simon Jenkins ise “Irak savaşı, Brown’un savaşıdır” başlığıyla şu değerlendirmeyi yaptı:


“Başbakanlığa hazırlanan Brown, şimdi her platformda cesaretten söz ediyor. Gerçekten cesur olsaydı, ‘Dış politikada bazı hatalar yapıldı’ demek yerine açıkça Irak’ın işgalinin hata olduğunu söyleyebilirdi. Kabinenin en güçlü ikinci üyesi olarak, Blair’e savaşın gerekçelerinin haksız olduğunu söyleyebilir ve işgali durdurmak için İşçi Partisi’ni seferber edebilirdi. Ama buna cesaret edemedi. Şimdi eğer gerçekten cesaretini kanıtlamak istiyorsa, İngiliz askerlerini hızlı bir şekilde Irak’tan çekmeli.”


Yazar şöyle devam etti:


“Brown, sonra da Blair’in başka bir korkunç mirası olan Afganistan’a odaklanmalı. Şimdiye kadar Afganistan’da 57 İngiliz askeri öldü. Bu askerler, Taleban’ı yenilgiye uğratmak, haşhaş hasadını engellemek için öldüler. Oysa ikisini de başarmak imkansız.”


FOTOĞRAF: Brown ve Blair…

803110cookie-check‘Brown, Irak’tan çekilmeli…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.