Brown'ın 'emlak paketi' beğenilmedi

Brown'un açıkladığı paket ana hatlarıyla değeri 125.000 ila 175.000 sterlin olan mülklerden alınan yüzde 1'lik verginin 12 ay süreyle "tatil edilmesini" ve ilk kez mülk sahibi olacak, yıllık gelirleri 60.000 sterlinden az olan yaklaşık 10.000 kişiye yardımcı olmak için ortaklık usulüne dayalı bir şema oluşturulmasını öngörüyor.


The Financial Times, başyazılarından birinde şu yorumda bulundu:


"İnsanları, yeni satın aldıkları evlerinin değer kaybetmeye devam edeceği bir emlak piyasasına girmeye teşvik etmek için vergi sisteminde değişiklikler yapmakta ilkesel bir sorun var. Bu sorun, ortaya atılan şema emlak piyasasını canlandıracak etkiye sahip olmasa dahi, mevcut."


The Times da başyazılarından birinde şu değerlendirmeyi yaptı:


"Hükümet belli ki emlak piyasasını canlandırmak, kredi alanların üzerindeki yükü hafifletmek ve kendi siyasi geleceğini sağlamlaştırmak istiyor. Açıkladığı paketle bu isteklerinin hiçbirine ulaşması mümkün değil. Alınan tedbirler ekonomik bir soruna verilen yanlış cevaplar olmaktan da beter. Bu plan, yanlış sorulara verilen yanlış cevaplardan ibaret."


The Guardian yazarı Simon Jenkins ise iyimser bir tablo çizerek "Paniğe gerek yok. Ev fiyatlarının düşmesi iyi haber" diye yazdı.


Jenkins'in değerlendirmesi şöyle:


"Genel bir kural olarak ev fiyatlarının düşmesi, yoksul kesimler için iyi haberdir. Sadece siyasetçiler ve gazetelere manşetleri atanlar aksini düşünür. Fiyatların şiştiği dönemlerde asla bir ev sahibi olamayacak kişiler bu dönemlerde ev satın alabilecek konuma gelir. Emlak piyasası zamanla düzelecektir. Yeter ki Merkez Bankası faiz oranlarını arttırarak bir iyileşmeyi mahvetmesin."

814770cookie-checkBrown'ın 'emlak paketi' beğenilmedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.