‘Bütün kötülüklerin anası eşitsizlik’

Prof. Dr. Sirkeci, göç krizine köklü çözümün siyasi olarak ulus ötesi barış projesi ile olabileceğini söyledi. Londra Regent’s Üniversitesi’nde Ria Financial Ulus Ötesi Çalışmalar ve Pazarlama Profesörü ve Regent’s Ulus Ötesi Çalışmalar Araştırma Merkezi’nin direktörü Prof. Dr. İbrahim Sirkeci göç ve nüfus üzerindeki çalışmalarıyla uluslararası alanda tanınıyor.

Sirkeci, şunları söyledi; “AB’nin Türkiye ile girmiş olduğu ‘3 milyar Euro verelim 2 milyon Suriyeliyi içeride tutun’, ‘6 verelim yarısını bize verin’ gibi pazarlıkların gerçek hayattaki karşılığı maalesef sıfır. 2009- 11 arasında dünya kamuoyu yoklamasındaki bir kaç soruyu analiz edip yayınladık. O dönemde dahil yurt dışına göçmek isteyen insan sayısı nüfusun yüzde 27’si çıkmıştı. Bugün göç eden 4.5 milyon Suriyeli hala bu orana ulaşmış değil. Bu baskı zaten vardı, savaş sadece bunu hızlandırdı.”

PAZARLIKLARDA YAPILMAYAN

Prof. Dr. Sirkeci, “Ama bu pazarlıklarda asıl problemli yönlerden birisi, işin kökenine ilişkin pek bir şey yapılmaması” diyerek şöyle devam etti: “Türkiye sadece bir sınır. Türkiye sınırını kapatsa ne olacak? Bu kez insanlar Rusya, Ukrayna üzerinden gelmeye çalışacaktır. Orayı da kapatsanız n’olur? İspanya’da tel örgüler ördük. Denize feribotlar koyup firkateynler çıkardık. Gelen gemileri batıralım diye. Binlerce insan öldü ve ölmeye de devam ediyor. Duvar örerek bunu önlemeniz mümkün değil.

Kaldı ki AB kendi içinde kendi göç sorununu bile çözebilmiş değil. Bugün 10-20 yıl önce Avrupa’nın Güney’inden Kuzey’ine doğru olan göçü, bugün doğudan batıya görüyoruz. Batıdaki sadece 3 ülke Almanya, Hollanda ve İngiltere göçü alıyor. Kimsenin Macaristan ya da Romanya’da kalma niyeti yok. Bu anlaşmaların bir sonuç getirmeyeceğine, sadece bir banka hareketi olacağına inanıyorum. Bu anlaşmaların orta ve uzun dönemde göçü durdurabileceğini de sanmıyorum.”

GÖÇMEN SAYISI GERÇEKTE NE KADAR?

“İngiltere ulusal medyasında Türkiye’nin Suriyeli göçmen sayısını 3 milyon olarak açıklaması eleştirilmiş ve daha az olduğu öngörülmüştü” sorumuza da Prof. Dr. Sirkeci şöyle açıklık getirdi: “Benim konferanslarda söylediğim şu: Türkiye’deki resmi istatistikler en son 2.6 milyon olarak açıklamıştı. Ama aynı dönemde Cumhurbaşkanı 2.8 milyon sayısını telaffuz etti. Şöyle bir hesap mümkün, geçen yıl Türkiye üzerinden Avrupa’ya gelen 1 milyonun üzerinde göçmen var. Bu göçmenlerin sadece yüzde 10’u kayıt altına alınmış. Bunun anlamı bir milyonun yüzde 10, dokuz yüz bin kayıt dışı. Türkiye 2.6 milyon diyorsa gönül rahatlığı ile 1 milyon ekleyebilirsiniz. tTürkiye’nin durumu çok zor. Suriye sınırı çok büyük ve sınırın her adımına bir asker koymanız mümkün değil. Hiç bir zaman yüzde 100 kontrol edemeyeceğiniz bir sınır. Ayrıca Suriye, Irak, İran ve Ermenistan’daki komşuların Türkiye’de akrabaları var. Mutlaka bir akış olacaktır. Avrupa’da kayıtlar yerleştikten sonra netleşir. ‘Geri Kabul Anlaşması’ ile karşılıklı sağlıklı kayıtlar tutulacak. Sayının 3 milyonun üzerinde olduğunu tahmin etmek zor değil.”

TÜRKİYE NE YAPMALI?

‘Türkiye ne yapmalı’ sorusunu da Prof. Dr. Sirkeci “Barış” diye vurgulayarak şöyle devam etti: “Bölgedeki diğer büyük oyuncuların yanı sıra Türkiye’nin de yapacağı şeyler var. Türkiye koşulsuz barıştan yana tavır alırsa, dünyayı da etkileyebilir. Herkesin takdirini toplar böyle bir çaba.

Siz ‘barış’ derseniz, ‘bununla barışmam’, ‘şununla masaya oturmam’ diyemezsiniz. Zaten sahada 5 oyuncu var, dördüyle görüşmüyorsunuz. Bu sadece Türkiye için değil herkes için geçerli. IŞİD ile de masaya oturabilirsiniz. Zaten oturmanız da gerekir.

Türkiye’nin yapması gereken göçmen uyumuna ilişkin ön yargısız projeleri hayata geçirmesi… Çünkü ne olursa olsun Türkiye’ye gelmiş olan Suriyeli ve Iraklıların önemli bir kısmı ülkede kalmaya devam edecektir.

738230cookie-check‘Bütün kötülüklerin anası eşitsizlik’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.