Bu da ne şimdi?

1 Kasım’da Türkiye’de gerçekleşecek olan, 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Britanya’da da Londra ve Edinburg’ta 22-25 Ekim, Perşembe Pazar arasında 4 gün boyunca sandığa gidilecek. Yurtdışı seçmen kütüğünde kayıtlı olanların 8 Ekim – 1 Kasım arasında gümrük kapılarında oy verme olanağı da bulunacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, 1 Kasım seçimi için Birleşik Krallık’ta 81 bin 643’ü Londra’da, 2 bin 915’i ise Edinburgh’da olmak üzere toplam 84 bin 558 kayıtlı seçmen bulunuyor. Bu rakam geçen seçimdeki seçmen sayısıyla aynı.

Buraya kadar her şey iyi… Yalnız zurnanın zırt dediği nokta Londra’daki seçim yeri. Geçen 7 Haziran seçimlerinde Londra’nın güneyindeki “Hammersmith Road, Kensington, London W14 8UX” adresindeki “Olympia Conference Centre”de tekrar sandık kurulacağı açıklandı. Yani yüzde 80’i Kuzey’de yaşayan toplum Güney’e taşınacak.

Kuzey’deki seçmen bu duruma öfkelenmiş “Oyların çoğu HDP’ye çıkacağını bildikleri için seçim hilesi yapılıyor!” diye veryansın etmişti. Biz de halkın avukatı olarak “Kuzey’e de sandık kurun lütfen” diye yazıp çizmiştik.

Hadi geçen seçim acemiliğe geldi. Bu da ne şimdi?

Başkonsolosluk bu işgüzarlığı nasıl savunacak merak ediyorum. “YSK’nın tercihi” derse, “Ankara’daki YSK Londra’yı nereden bilecek, siz önerdiniz onlar seçti” deriz. “Güney’de de seçmen var” derlerse, “Kuzey’deki onun 5 katı” deriz. “Olympia Conference Centre çok güvenli” derlerse “Pes” der, bir şey demeyiz…

Dostlar, ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi kurumları son 12 yıldır öncelikle AKP’ye hizmet edercesine çalışıyor, AKP’lileri birinci, diğerlerini ikinci, üçüncü vatandaştan sayıyor. Bu toplumsal barışın köküne dinamittir. Yapmayın etmeyin efendiler. Yazık ediyorsunuz bu güzel ülkeye…

Dostlar, “Aslında bunda yadırganacak bir şey yok. Balık baştan kokar. Tarafsız olması gereken cumhurbaşkanlığı makamına bakın yeter” dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız…

***

Geçen seçimlerde Birleşik Krallık’ta üç seçmenden birisi sandığa gitmişti. Oysa Türkiye’de bu oran yüzde 83. Bu oranın Türkiye’deki gibi olması, sosyolojik olarak beklenmese de “bu kadar düşük çıkması da eleştirilecek bir konu” olarak görüyorum.

Yurtdışı seçmen (Ortadoğu ve Asya ülkeleri dışında ) içinde yaşadığı ülke demokrasileriyle Türkiye’yi kıyaslama şansına sahip. Onlar, “demokrasi, yürütme yasama yargı ayrılığı, hukukun üstünlüğü, sosyal haklar, sosyal hukuk devleti, kadın ve engelli hakları, basın özgürlüğü, yerel yönetim hizmeti” gibi kavramlarını yaşayarak görüyor, yolsuzluk ve rüşvete bulaşan politikacıların sonunun ne olması gerektiğini daha iyi biliyorlar.

En önemlisi de 7 Haziran’da barış ortamı vardı. “Savaşı kim başlattı?” polemiğinden önce, “Siyaset öncelikle barışı sürdürme, hakları geliştirme sanatıdır. Bunu beceremeyen iktidar sandıkta cezalandırılmalı” diye düşünmek gerekir.

“Bu açıdan yurtdışı seçmenin 1 Kasım’da sandığa gitmesi 7 Haziran’dan daha da önemli” diyorum.

***

Türkiye’de Barış Bloğu’nu duymuş olmalısınız. Barış Bloğu siyasi parti, STK, 100 civarında örgüt, platform ve çevreden oluşan demokrasi güçleri insiyatifi. Tek önceliği barış. Barışı isterken de herhangi bir siyasi düşüncenin savunmasını yapmıyor. Kısaca siyaset üstü…

Dostlar ben de diyorum ki “Gelin hep birlikte sesimizi sesimize ekleyelim, Türkiye özelimiz olmak üzere dünyada silahların susması için Londra Barış Bloğu’nu oluşturalım. Birleşik Krallık’taki demokrasi güçlerini de yanımıza alırsak savaş çığırtkanlarını hizaya getirilmesinde, akan kanın durdurulmasında katkımız olabilir.

Ne dersiniz? Göz kırpıyorsanız, e-postam yukarıda…

1084760cookie-checkBu da ne şimdi?
Önceki haberSivil Toplum Örgütlerinde ayırımcılık yapmak
Sonraki haber“Adeta şah damarımızı kestiler”
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.