Bu fuar hayalleri zorlayan bir yüzsüzlük örneği!

Türkiye’nin gündeminden düşmeyen yıkım projelerinin başında gelen HES ve barajlarla ilgili İstanbul’da bir fuar düzenlenmesine yönelik tepkiler sürüyor. Daha önce Toroslar’daki vadi temsilcilerinin de tepkisine neden olan, DEMOS Fuarcılık şirketi tarafından 13-15 Şubat tarihleri arasında Yeşilköy’de düzenlenmesi planlanan Barajlar ve HES Fuarı’nın iptalini isteyen yaşam savunucularınca yapılan ortak açıklamada, “doğa katliamının sergileneceği fuara izin vermeyeceğiz” ifadelerine yer verilirken, fuarın iptal edilmesi için 9 Şubat Pazar günü Kadıköy Boğa Heykeli önünde kitlesel basın açıklaması yapılacağı duyuruldu.

DSİ’NİN DESTEĞİYLE HES FUARI DÜZENLENMESİNE SERT TEPKİ

Konuyla ilgili ortak bir çağrı yayınlayan yaşam savunucuları, doğaya, kente ve yaşam alanlarına yönelik saldırıların hızla yaygınlaştığı bir dönemden geçildiğinin altını çizdi. Ortak çağrı metninde şu görüşlere yer verildi: “Yaşam alanlarımızı sermayeye devretme girişimi ve Suların metalaştırma projeleri olan HES’ler – Barajlar, doğayı ticari bir meta haline getirerek şirketlerin tekeline sunuyor, yaşamımıza el koyuyor. Yaşam alanlarını ve doğayı savunanlar uzun yıllardır gerek vadilerde dere başlarında gerek şehirlerde şirket önlerinde eylem yapıyor, katliam projelerine karşı davalar acıyor, şirketlerin ve iktidarın yalanına, talanına karşı direniyorlar. Bu koşullar altında, duyduk ki vadilerimize, kentlerimize, ormanlarımıza giren ve onlara yapım malzemesi sağlayan tedarikçi HES’çi ve barajcı şirketler, 13–15 Şubat’ta İstanbul’da ‘Barajlar ve HES Yapım Teknolojileri Fuarı’nda DSİ’nin desteği ile bir araya gelip yaşamımızı nasıl katlettiklerini sergileyeceklermiş.”

‘BU FUAR HAYALLERİ ZORLAYAN BİR YÜZSÜZLÜK ÖRNEĞİDİR’

“Doğa ve yaşam katillerinin, İstanbul’da bu katliamı meşrulaştıracak bir fuarı açmalarına sessiz kalmamız beklenemez” ifadelerine yer verilen ortak metinde, “Çünkü bu fuar katılımcıları vadilere dozerleri sokan, dereleri borulara hapseden ve önüne beton setler çeken şirketlerdir. Bu fuara katılanlar sözde kentsel dönüşüm maskesi altında mahalleleri rant projelerine kurban edenlerdir. Bu fuara katılanlar Haydarpaşa’ya göz koyup 3. Rant Köprüsü projesi ile Kuzey Ormanlarını katleden şirketler ve ortaklarıdır. Bu fuar hayalleri zorlayan bir yüzsüzlük örneğidir” denildi.

‘BU HAYALDEN VAZGEÇİN, İZİN VERMEYECEĞİZ’

“Barajlar ve HES Yapım Teknolojileri Fuarını bu kadar kolay düzenleyebileceklerini sananlar yanılıyorlar” vurgusu yapılan çağrı metninde, “başta DSİ ve düzenleyici DEMOS Fuarcılık olmak üzere tüm katılımcıları bu hayalden vazgeçmeleri için uyarıyoruz bu doğa katliamının sergileneceği fuara izin vermeyeceğiz. Doğayı ve Yaşamı Savunan herkesi HES’çi, Barajcı ve rantçı şirketlere, ‘Barajlar ve HES Yapım Teknolojileri Fuarı’na karşı sesimizi yükseltmeye destek vermeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

ANTALYA’DAN ARTVİN’E VADİLER BİR ARAYA GELDİ

Tepkilere neden olan fuarın iptal edilmesi için bir araya gelen platform ve diğer oluşumlar ise şöyle sıralanıyor: Artvin Çevre Platformu, Alakır Nehri Kardeşliği, Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri, Ergene İnisiyatifi, Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği (HYHKD), Hemşin Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği (HADİG), İstanbul Anarşi İnisiyatifi, Kamusal Sanat Laboratuvarı, Kaldıraç, Karadeniz İsyandadır Platformu, Karakok Otonomu, Kedi Kolektif (Yalova), Kent Hareketleri, Kuzey Ormanları Savunması, Loç Vadisi Koruma Platformu; Maçka Forumu, Munzur Çevre Derneği, Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu, Pangea Ekoloji, Patika Ekoloji Kolektifi, Politeknik, Su Politik,Tonya Çevre Platformu, Toplumcu Mühendisler Ve Mimarlar Meclisi, Yeniköy Forumu, Yeryüzüne Özgürlük Derneği, Yeşil Gerze Çevre Platformu, Yeşil DireniŞ Gazetesi, Yeşil Öfke, Yeşil Ve Sol Ekoloji, Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP)

1559880cookie-checkBu fuar hayalleri zorlayan bir yüzsüzlük örneği!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.