Bu gece saatler 1 saat ileri

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yapılan uygulamaya ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, 26 Mart 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.


Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu Kararında, geçmiş yıllardan farklı olarak, saatlerin ne zaman geriye alınacağına ilişkin bir ifadeye yer verilmemişti. Önceki uygulamalarda, saatler Ekim ayının son Pazar günü 1 saat geri alınıyordu.


Yaz saati uygulaması, AB ülkeleriyle birlikte Mart ayının son pazar günü başlıyor. Uygulama ile her yıl, ”orta ölçekli” bir hidroelektrik santralinin yıllık üretimi kadar tasarruf sağlanıyor.


İleri saat uygulaması, işe erken başlamak ve çıkmak, aydınlatma, ısınma, soğutma açısından birçok faydalar sağlıyor. TEİAŞ’nin hesaplarına göre yaz saati uygulaması ile yıllık 500-600 milyon kilovatsaat (kWh) tasarruf sağlanıyor.


İLERİ SAAT “BİYOLOJİK SAATİNİZİ” BOZMASIN


Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Uyku Laboratuvarı Direktörü Dr. Kezban Aslan, kişinin bir saat daha az uyumasına neden olacak ileri saat uygulamasına, vücut saatinin birkaç haftada alışabileceğini bildirdi.


Aslan açıklamasında, uygulamanın kişinin biyolojik saatini ve vücut metabolizması bozmaması, sabah uyku sersemliğine yol açmaması ve sürecin rahat atlatılması için önerilerde bulundu.


Aslan, “Bu süreci rahat atlatmak için öncelikle bol sıvı öneriyoruz. Çünkü, uykunun en önemli fonksiyonlarından birisi de vücuttaki antitoksinlerin uyku sırasında atılması. Sıvı bu toksinlerin atılmasını sağlayan bir başka etken. Ayrıca, sabah alınacak ılık bir duş, hafif de olsa yapılacak bir kahvaltı ileri saat uygulamasına alışmayı kolaylaştırır.”

1057500cookie-checkBu gece saatler 1 saat ileri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.