Bu köyde sadece 9 kişi yaşıyor!

GÜRÜZ’DEKİ SON SAAT USTASI

Dedegöl Dağının eteğindeki vadiye bakan dik yamaçta kurulan Gürüz’de dumanı tüten son dört ev, içindekilerle birlikte zamana direnmeyi sürdürüyor. Geçmişte yaklaşık yüz kişinin yaşadığı mahallenin nüfusu dokuza düşünce imam kadrosu da iptal edilmiş. Yukarı Köprüçay Havzası’nın karakteristik yerleşimlerinden biri olan Gürüz’de yaşamını sürdüren 84 yaşındaki Mehmet Demirbaş, yörenin son saat ustalarından biri. Ancak dijital saatler yaygınlaşınca saat tamiri yaptıranların sayısının iyice azaldığını anlatan Demirbaş, etraftaki köylerden gelen mekanik saatleri tamir ettiğini söylüyor.

Mehmet Demirbaş kendi ürettikleriyle yaşamlarını sürdürdüklerini söylüyor…

‘SU VE TOPRAĞIN DEĞERİ BİLİNMİYOR’

Marangozluk ve yapı ustalığının yanında kendi yaptığı karakovanlarda organik bal üretimi de yapan Demirbaş, tam bir toprak insanı. Sahip olunan suyun ve toprağın değerinin yeterince bilinmediğini anlatan Demirbaş, insanların bir gün toprağı ve suyu hediye olarak birbirilerine götüreceğini söylüyor. Bölgede bir çok kadim uygarlığın yeşerdiğini anlatan Demirbaş, yaşadığı coğrafyanın bereketinin de altını çiziyor.

‘BİZİM GÖREVİMİZ DE BURADA YAŞAMAK’

Doğayla aynı dili konuşarak yaşamını sürdürdüğünü anlatan Demirbaş, doğadaki her şeyin bir anlamı olduğunu söylüyor. Ağaçların birbirilerinin sınırını hiç ihlal etmediğini anlatan Demirbaş, artık tanık olmadığı kartalların da doğanın temizlik işçileri olduğunu söylüyor. Hiç eğitim almadığını söyleyen Mehmet Demirbaş, yaşamdaki tüm canlıların bir görevi olduğunu belirterek, “bizim görevimiz de burada yaşamak, bu çarkı çevirmek” diyor.
Coğrafyayla insanın etle kemik gibi birbirine geçtiği Anadolu’nun son renklerinden biri olan Gürüz mahallesi, içindekilerle birlikte tamamen tarihten silinmeden görülmeyi hakediyor.

1534690cookie-checkBu köyde sadece 9 kişi yaşıyor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.