BÜ öğrencisine hem ev hapsi hem karakola imza cezası

Kayyum rektör protestolarında gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden H.S.’ye hem ev hapsi hem de karakola gidip imza atma zorunluluğu getirildi. İkisinden birini yapmazsa tutuklanacak.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin kayyum rektör AKP’li Melih Bulu’ya karşı “özerk üniversite” talebiyle başlatmış oldukları protesto eylemleri 39’uncu gününe ulaştı. Devam eden protesto eylemlerinde şu ana kadar 565 kişi gözaltı alınıp, 25’ine ev hapsi verildi, 11’i ise tutuklandı.

Ülkenin dört bir tarafına yayılan protestolarda öğrenciler darp, işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.

Öğrencilerin maruz kaldığı hak ihlallerini, ev hapsi ve tutuklanma gerekçelerini süreci en başından beri takip eden Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatlarından Abdullah Bişaroğlu değerlendirdi.

İlk protesto eyleminde öğrencilerin darbedilerek gözaltına alındığını hatırlatan Avukat Bişaroğlu, öğrencilerin gözaltı aracında saatlerce ters kelepçeyle bekletildiğini, gözaltında da kötü muameleye maruz kaldığını söyledi. Gözaltına alınan öğrencilerin ilaçlarına erişim hakkının engellenmesi, hastaneye sevk işlemleri sırasında doktor muayenesinin polis eşliğinde gerçekleşmesi ve avukatlarıyla görüştürülmemesi gibi birçok hak ihlaline maruz kaldığını belirten Bişaroğlu, tutuklanan 11 öğrenciden 6’sının 2911 sayılı “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna Muhalefet” iddiasıyla tutuklandığını söyledi.

2911 sayılı kanunun üst sınır ceza limitinin tutuklanma gerekçesi olamayacağını vurgulayan Bişaroğlu, yasal olmayan bu tutuklamaların “gözdağı verme” amacı taşıdığını ifade etti.

HEM EV HAPSİ HEM DE İMZA ŞARTI
Av. Bişaroğlu, ev hapsi verilen öğrencilerden H.S.’ye aynı zamanda adli kontrol tedbiri olarak imza atma şartı getirildiğini de paylaştı. Bişaroğlu, “Maalesef böyle absürt bir durum da var. Bu iki yaptırımdan birini ihmal etmemesi mümkün değil. Evden çıkarsa kelepçe ötecek evden çıkmazsa karakola gidemeyecek. Bu ikisinden birinin ihmalden tutuklanma ihtimali çok yüksek. Bunu yazdım umarım dilekçemi okurlar çünkü okuyorlar mı emin değilim” diye belirtti.

“ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI ETME”
Protestolara katılan öğrencilere dair ev hapis cezalarının artmasının nedenini ise Bişaroğlu, “protestoların direnicini kırmaya yönelik ölümü gösterip sıtmaya razı etme” olarak yorumladı.

Av. Bişaroğlu tutuklanan öğrencilerden Murat Can Demirci, Anıl Karakuş, Ömer Sengel ve Necmettin Erdem’in hangi gerekçeyle tutuklandığını halen bilmediklerini ifade etti. Naci KAYA / EVRENSEL – Fotoğraf: MA

2492100cookie-checkBÜ öğrencisine hem ev hapsi hem karakola imza cezası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.