Bu proje turizmi öldürür!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya’da turizmi geliştireceği öne sürülen otoyol projesine karşı çıkan eski Bakan Günay, “Bu proje Batı Antalya turizmini öldürür” uyarısında bulundu…

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya’nın Demre ve Kaş ilçelerinde yapılması planlanan ve turizme katkı sağlayacağı öne sürülen yeni otoyol projesine karşı çıkarak, “Bu proje Batı Antalya turizmini öldürür. Bu bölgenin tarihini, doğasını, denizini, yeşilini korumazsanız turist gelmez” uyarısında bulunurken, ilçe halkı da turistin yol için değil tarih ve doğa için geldiğini belirterek mevcut yolun iyileştirilmesi durumunda 100 yıl daha ihtiyacı karşılayacağını savundu.

Antalya’nın batı ilçelerinde Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü tarafından mevcut karayoluna alternatif olarak yapılması planlanan ‘Finike-Demre- Kaş-Kalkan Devlet Yolu Projesi’ için önceki gün ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) toplantıları düzenlendi. Önce Kaş’ta, ardından ise Demre ilçesinde düzenlenen ÇED toplantılarında, otoyol projesi hakkında yetkililer tarafından yöre halkına bilgi verilirken, halkın projeye yönelik görüş, öneri ve eleştirileri de kayıt altına alındı.

ESKİ BAKAN GÜNAY: ‘BÖLGENİN DOĞASI KORUMAZSA TURİST GELMEZ’

Demre Belediyesi Konferans Salonunda saat 15.00’da başlayan ÇED toplantısına katılarak projeyle ilgili görüşlerini dile getiren eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Bu proje Batı Antalya turizmini öldürür. Bu bölgenin tarihini, doğasını, denizini, yeşilini korumazsanız turist gelmez. Burada yol projesi görüşülüyor. Bu toplantıda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı uzmanları niçin yok; bu çok büyük bir eksiklik. Burası tarih ve tarım bölgesi. Burada butik oteller yapılmalı. Bu bölge kitle turizmini kaldırmaz” diye konuştu.

BELEDİYE BAŞKANI KOCAKAYA: ‘YOL DOĞAYA ZARAR VERMEMELİ’

Toplantıda söz alan Demre Belediye Başkanı İYİ Partili Okan Kocakaya da yol projesi konusunda yüzeysel bir tanıtım yapıldığına değinerek, “detaylar nedir, ne kadar toprak gidecek, ne kadar ağaç kesilecek, bunları bilmek zorundayız. Yol Demre’yi baypas ediyor. Yol Demre’nin içinden geçmeli. Demre’nin tarihine, doğasına zarar vermemeli” görüşünü dile getirdi.

AKP’Lİ ESKİ BAŞKAN TOPÇU: ‘MEVCUT YOL ISLAH EDİLMELİ’

Demre’nin eski Belediye Başkanı AKP’li Süleyman Topçu da otoyol projesiyle ilgili ÇED toplantısında mevcuttaki yolun genişletilerek ıslah edilmesi gerektiğini, yeni yolu ilçenin içinden geçmesini savundu. Topçu ayrıca yeni otoyol projesinin Demre Çayını viyadükle geçmesi planlanan Köşkerler kısmının da uygulanmasının zor olduğuna değindi.

ZİRAAT ODASI BAŞKANI OĞUZ: ‘BİR KARIŞ TOPRAK HEBA EDİLMEMELİ’

Tarım alanlarını da etkileyecek olan otoyol projesiyle ilgili konuşan Demre Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz ise “Mevcut yol ıslah edilmeli. Pandemi döneminde de görüldü ki, tarım bu dünyanın vazgeçilmezi. Her ne nedenle olursa olsun. Artık bir karış tarım toprağı heba edilmemeli. Doğa tahrip edilmeli. Doğa tahrip edildikçe küresel ısınma artıyor” ifadelerini kullandı.

KARAYOLLARI, PROJENİN TURİZMİ GELİŞTİRECEĞİNİ SAVUNUYOR

Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü’nün hayata geçirmeyi planladığı ve ÇED süreci başlatılan bölünmüş yol projesi 4 şeritten oluşuyor. Projeyle ilgili hazırlanan ÇED raporunda, yeni otoyolun yapımına neden ihtiyaç duyulduğu konusunda özetle şu görüşlere yer veriliyor: “Finike-Demre-Kaş-Kalkan Yolu; Akdeniz Sahil Yolunun bir parçasıdır. Akdeniz Sahil Yolu ülkemiz turizminin belkemiği durumunda olan Antalya, Muğla, Mersin illeri arasında konforlu ve güvenli bir ulaşım sağlanması ve turizmin gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Mevcut yol, fiziki ve geometrik standartlarının olağanüstü düşük olması nedeniyle sürücüler için Ulusal Yol Ağımızdaki en yorucu yollardan biridir. Buna ek olarak sürüş konforu ve trafik güvenliği açısından da problem teşkil etmektedir. Planlanan proje güzergâhında mevcuttaki yolda yoğun bir trafik söz konusudur. Bu durum mevcut yola alternatif yüksek standartlı bir yolun ivedilikle yapılması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Proje hayat geçirildiğinde; standartları yüksek, konforlu, güvenli bir karayolunun bölge insanına ciddi anlamda ekonomik ve sosyal katkı sağlayarak refah seviyesinin yükseleceği öngörülmektedir.”

DEMRE HALKI: TURİST YOL İÇİN DEĞİL, TARİH VE DOĞA İÇİN GELİYOR

Demre’deki ÇED toplantısında söz alarak görüşlerini açıklayan vatandaşlar da mevcut karayolunun iyileştirilmesi durumunda 100 yıl ihtiyaca cevap verebileceğini dile getirdi. Turistin yol için değil, tarih, doğa, deniz ve çevre için geldiğini söyleyen Demreli vatandaşlar, doğanın bozulması ile birlikte turistin de gelmeyeceğini kaydetti.

MİLYARLARCA LİRALIK KAYNAK BÖLGE İÇİN HARCANSIN ÇAĞRISI

Ancak yerel halkın görüşleri Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü ile aynı yönde değil. Yaklaşık maliyeti 2 milyar 165 milyon TL olarak açıklanan otoyolun 4-5 milyarlık bir maliyete tamamlanacağını öngören uzmanlara göre bu mali kaynak bölgenin sosyal ve ekonomik düzeyini geliştirmek için kullanılırsa çok daha fazla kamu yararı sağlanacak, ayrıca büyük bir doğa ve kültürel alan kaybı yaşanmayacak.

Katılımcıların görüşleri Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından tutanakla kayıt altına alındı.

2528920cookie-checkBu proje turizmi öldürür!
Önceki haberRüşvetin vergisi 
Sonraki haberHaziran ayı enflasyonu da can sıktı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.