Bu sabah da Samsun 3.6 sallandı

AFAD, Samsun’un Çarşamba ilçesinde saat 09.26’da 3.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini kaydetti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi, Samsun’un Çarşamba ilçesinde saat 09.26’da 3.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu.

Depremin yerin 7.35 kilometre derinliğinde yaşandığı aktarıldı.

KARADENİZ FAYI İÇİN UYARI GELMİŞTİ

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) bilim insanları, Türkiye’yi sarsan yıkıcı depremler ve şubat ayında Gürcistan’da meydana gelen 4.4 ile 3.6 büyüklüğündeki depremlerin, özellikle Rize ve Artvin’de hissedilmesine ilişkin bir bilgi notunu yayımlamıştı. Notta, “Gürcistan’daki depremler, Karadeniz fayının aktif olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle Karadeniz fayı göz ardı edilmemeli” ifadesine yer verilmişti.

Türkiye’nin komşu ülkesi Gürcistan’ın Guria bölgesindeki Ozurgeti ilçesi merkezli 2 depremin de değerlendirildiği notta, Karadeniz’in depremselliğine vurgu yapıldı.

168 DEPREMİ HATIRLATILDI

Son 20 yılda Trabzon, Rize ve Ordu açıklarında büyüklükleri 2.5 ile 4.5 arasında değişen depremler olduğu belirtilen notta şunlar kaydedildi:

“Karadeniz fayı, Karadeniz sahilinin güney kenarına paralel olarak uzanan güneye eğimli bir ters faydır. Eğim atımlı fayların deprem üretme potansiyeli doğrultu atımlı faylar ile kıyaslandığında çok daha azdır. Son 10 bin yılda herhangi bir şekilde hareketlenmiş olan faya aktif fay denir.

Karadeniz fayı Bartın’da 1968 yılında 28 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 6.6 büyüklüğünde bir deprem üretmiştir. Dolayısıyla aktif bir fay sistemidir. Bu fayın geçtiği yerde en azından bu büyüklükte bir deprem üretme potansiyelinin olduğu söylenebilir.

Son 20 yılda Trabzon, Rize ve Ordu açıklarında büyüklükleri 2.5 ile 4.5 arasında değişen depremler kaydedilmiştir. Hatta şubat ayında Batum ve çevresinde büyüklüğü 4’ten fazla depremler kaydedilmiştir. Bu da Karadeniz fayının aktif olabileceğini göstermektedir.

Bu nedenle özellikle Karadeniz Bölgesi için Karadeniz fayı göz ardı edilmemeli; gereken tüm tedbirler Bartın’da meydana gelen depremin ışığında dikkate alınıp bilimsel olarak değerlendirilmelidir.”

2680030cookie-checkBu sabah da Samsun 3.6 sallandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.