Bu yetkiler bakanlıklardan alınsın!

Antalya’nın Demre ilçesindeki Sülüklü kumsalında 5 yıldızlı otel inşaatına başlanmasına tepki gösteren Prof. Dr. Turhan Uslu, kıyı kumullarına ilişkin yetkilerin bakanlıklardan alınmasını talep etti. Türkiye’nin kumul ekosistemleri konusunda bilimsel çalışmaları bulunan Prof. Dr. Uslu, Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere Çevre ve Şehircilik ile Orman ve Su İşleri Bakanlıklarına tepki göstererek, söz konusu bakanlıkların 1960’larda 110 büyük kumula sahip olan Türkiye’nin doğal zenginliğini bozmakla görevli olup olmadığını sordu.

SON KUMSALDA 200 BİN METREKARELİK TAHSİS YAPILDI
640 kilometre kıyı bandına sahip olan Antalya’nın son kumullarından biri olan Demre ilçesindeki Taşdibi-Sülüklü kumsalında yükselmeye başlayan 5 yıldızlı otel inşaatı tepki çekiyor. Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarının yumurtlama ve yaşam alanı olan bölgede Kültür ve Turizm Bakanlığı üç ayrı parselde toplam 200 bin metrekarelik araziyi otel turistik tesis yapımı için 49 yıllığına tahsis etti. Mülkiyeti ormana ait olan arazilerin tahsisinin ardından ilgili imar planlarında yapılan değişikliklerin tamamlanmasıyla bir süre önce Sülüklü kumsalında yapılması planlanan otellerden birinin inşasına başlandı.

KUMSALDA KÖPEK GEZDİRMEK YASAK, İŞ MAKİNASI SERBEST!
Koruma altında olan kumsalda bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne ait uyarı tabelasının yanı başında yükselen otel inşaatı kimi yurttaşların tepkisini çekiyor. Köpek gezdirmenin ve güneş şemsiyesi kullanmanın bile yasak olduğunu gösteren uyarı tabelasının yanında iş makinelerinin dolaştığına dikkat çeken yurttaşlar, otel girişiminin ilçenin sosyo-ekonomik gelişimine olumsuz etki edeceğini öne sürdüler.

PROF. DR. USLU: ‘DEMRE KUMULLARI 35 YILDA YOK EDİLDİ’
Türkiye’nin kumul ekosistemleri ve bitki sosyolojisi konusunda bilimsel çalışmalar yürüten Gazi Üniversitesi Em. Öğr. Üy. Prof. Dr. Turhan Uslu, Demre kıyı kumullarında 1973-1993 yılları arasında dört ayrı araştırma gezisi yaptıklarına işaret ederek, ayrıca 1989 yılında J.-M. Géhu ve M. Costa ile birlikte bölgedeki zenginliği Fransızca olarak yayınladıklarını kaydetti. Demre kıyı kumullarında 88 bitki türü ile 10 bitki topluluğunun bulunduğuna değinen Prof. Dr. Uslu, bu bitki topluluklarından 4’ünün dünyada yalnızca Türkiye’de olduğunun altını çizdi. Demre kumullarının son 35 yılda 102 hektardan 34 hektara düştüğünü de dile getiren Uslu, insan eliyle yapılan tahribatlar sonucu alandaki dört büyük kum tepesinin yok edildiğini vurguladı.

‘BAKANLIKLAR DOĞAL ZENGİNLİĞİ BOZMAKLA MI GÖREVLİ ACABA?’
Demre kumulunda yapılan turizm tahsislerini de sert dille eleştiren Prof. Dr. Turhan Uslu,
“Kültür ve Turizm başta olmak üzere Çevre ve Şehircilik ile Orman ve Su İşleri Bakanlıkları Türkiye’de 1960’larda mevcut 110 büyük kumul ile onlarca küçük plajın tümünün doğal zenginliğini bozmakla mı görevli acaba?” diye sordu.

‘KUMULLARLA İLGİLİ YETKİLER BAKANLIKLARDAN ALINMALI’
“Bakanlığın adındaki ‘kültür’ sözcüğünden ne kadar nasiplendiniz ki bu yağmanın yasal işlemlerini kimselere danışmadan tamamlıyorsunuz? Gelecek nesillere hiçbir doğal zenginliğin bırakılmaması konusunda bir karar aldınız da bizim mi haberimiz yok?” diyen Uslu, Demre kumulunda yükselen otel inşaatına ait fotoğrafları görünce, ‘kumullar konusundaki yetkiler bakanlıklardan alınmalı’ kanaati oluştu ben de” görüşünü dile getirdi.

‘TAHSİSLERİ YAPANLAR SAYI SAYMAYI BİLMİYOR’
Tahsisleri yapan bakanlık çalışanlarını da eleştiren Uslu, “bu tahsisleri yapan bakanlık elemanları için, ‘bilgisiz, doğal zenginliğin ne olduğunu bilmeyen, kumulların oluşum süresini duymamış, kıyı kumullarının önemini anlayamamış, öneminden habersiz, kumulların yönetimi konusunda bir şey görmemiş, kumulların korunması diye bir anlayışa sahip olmayan, kumulların onarımı konusunda hiçbir şey okumamış, kumulları tahsis yetkisinin kendilerinde olup olamayacağını hiç sorgulamamış, tahsis verirken sayı saymasını bilmeden tahsisler yapanlar’ gibi tanımlamalar yapabiliriz” görüşü savundu.

5 YILDIZLI OTELLER KURTULUŞ MU ÇÖKÜŞ MÜ?
Noel Baba Müzesi’nin yanı sıra Myra, Andriace ve Sura gibi önemli antik kentleri barındıran Demre, doğal zenginliği ile her yıl yüz binlerce turistin ilgi odağında. Ancak günübirlik ziyaretlerin ağırlıklı olduğu turizm faaliyetinden yeterince payını alamayan ilçede uzun süredir 5 yıldızlı otel yapılması için girişimler sürüyordu. Ancak 5 yıldızlı otel yapımını ilçedeki turizmi geliştireceğine inananlar olduğu kadar bu girişimin ilçe esnafına yarardan çok zarar getireceğine inananlar da bulunuyor. Örtüaltı tarımsal üretimin sürdüğü ilçedeki verimli tarım arazilerinin, kentin doğu kıyılarında olduğu gibi 5 yıldızlı otellere kurban edileceği de endişeler arasında. Turizmcilerin büyük bölümü ise kumsalda yükselen beton yığını otellerin ilçenin gelecekteki marka değerine zarar vereceğini düşünüyor.

(Arşiv fotoğrafları: Prof. Machdelt J. Mellink arşivi)

1557890cookie-checkBu yetkiler bakanlıklardan alınsın!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.