Buhar Makinası / Filiz Tosyalı yazdı

Bir çok icat, keşif ve buluş hep orta seviyedeki insanlar tarafından; çalışma, uğraşma, sabretme sonunda ortaya çıktı.


WATT
Bir buluşu bir kişi yapmaz, pek çok kişi değişik zamanlarda o buluş üzerinde çalışır. Ama onu geliştiren ancak bir kişi olur. O da buluşla şöhreti yakalar. Buluşu işler ve kullanılır hale getiren kişidir o…. Tanıtımı başaran kişidir. Watt da bunlardan biridir.


İngilizlerin buluşları yalnız İngiltere?de değil dünyada medeniyeti oluşturdular. Yaptıkları buluşlarla rahat bir yaşam süren, mutluluğu yakalayan insanlar çoktur, ama hep onlardan önce makine üzerinde çalışan başkaları vardır.


Bir çok insan bilgilidir, aklı da yaratmaya hazırdır, ama ne yazık ki kişisel disiplini olmadığı için çalışamayan insanlar bu şansı yakalayamazlar. Watt herkesten ayrı tam on yıl durmadan didindi. İcatlarıyla uğraştı durdu.


Babası marangozdu. Onun dükkanındaki bütün aletleri kullanırdı. Köyde durmadan yürüyüşe çıkar, bitkileri, hayvanları incelerdi. Babasının dükkanındaki makineleri bir oyuncak gibi kullanırdı. Dükkanda uğraşırken astronomi öğrendi. O dükkanda matematik aletleri yapılıyordu. Bir gün onlardan org inşaatı yapmaları istendi. O an için olanaksızdı. Watt durur mu, müzik bilgisi olmamasına rağmen bilgi edinip orgu yapmaya karar verdi. Üstelik müzik kulağı da yoktu, ders alarak bunu başardı.


Glasgow Üniversitesinde Newcomman bir buhar makinesi yaptı. Makinenin tamiri için Watt’a başvurdu. Watt makineyi tamir edebilmek için hareket ve buharla ilgili bilgiler almaya başladı. Kısa zamanda bilgilendi. Makine ile uğraşırken ailesini geçindirmek zorundaydı, küçük müzik aletleri yapıp satarak geçimini sağladı. Yol inşaatıyla bile uğraştı. Bütün bunları yaparken aklında; zengin bir arkadaş bulup buhar makinesini geliştirmek yatıyordu. Birmingham’lı Matthew Boulton kendisine ortak oldu. Makineyi istediği hale getirdi.


Watt’tan sonra pek çokları buhar makinesını geliştirdi. Ama o şans ne kendinden öncekilerin ne de kendinden sonrakilerindi, o şeref Watt’a aitti, en çok o çalıştı.


YAZARIN DİĞER ÇALIŞMALARI İÇİN: www.filiztosyali.com

679320cookie-checkBuhar Makinası / Filiz Tosyalı yazdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.