Bulgaristan’da anti-demokratik karar

kullanamıyacağı kararını aldı.


Bu karar kuşkusuz Türkiye’yi ve Türkiyede yaşayan Bulgaristan vatandaşı soydaşlarımızı derinden etkiledi.Bulgaristan’daki ırkçı Ataka partisinin etkisiyle alınan bu karar Bulgaristanı olumsuz etkiliyebilir.Zira, kooalisyon hükümetinde yer alan üçüncü parti Halkl ve Özgürlükler (HOH) bu kararla birlikte koalisyonda çekilebilirler.Kararın alınmasıyla birlikte meclis salonunu terk eden HÖH milletvekilleri bu ayrılığın mesajını verdiler.Bu durumda Bulgaristanda siyasi bir kriz yaşanabilir.Hükümetin bozulması ile Bulgar ekonomisinde dalgalanmalar da yaşanacaktır.


Avrupa Birliği hemen öncesindeki yaşanan bu gelişmeler Bulgaristan’ı ciddi olarak etkileyecek görünüyor.


Herşeyden önce alınan bu karar antidemokratiktir.Bulgaristan vatandaşı olduğu halde Türkiye’de yaşadıkları için oy kullanmaları ellerinden alınan Türkler büyük bir haksızlığa uğramışlardır.Alınan bu sonucun, Avrupa Birliğinde nasıl bir etki yapacağı merak konusudur. Türkiye’de alınan bazı kararları eleştiren ve etkilemeye çalışan AB insan hakları mahkemesi alınan bu antidemokratik karar karşısında bakalım nasıl bir karar alacak? Merakla bekliyoruz.
 
Bulgaristan meclisindeki karar karşısında Türk Dışişleri derhal harekete geçmelidir.Aslında Türkiye’nın çok daha önce Bulgaristana ciddi bir başkı yapması gerekirdi.Şimdi AB ülkeleri nezdinde görüşmeler yapılıp kararın gözden geçirilmesi ve iptal ettirilmesi hususunda çalışmalar başlatılmalıdır.


Komşu Bulgaristan’ın Türkiye aleyhine alınan bu kararı bu kadar kolay almaması gerekirdi. Bulgarların Türkleri çok fazla sevdikleri söylenemez.Ancak sonunda yaşanacak gelişmeleri hıç düşünmeden böylesine bir karar almaları Bulgaristandaki ırkçılığın ne boyutalarda olduğunu gösteriyor. Bu da yeni AB üklesi olan Bulgaristana hiç yakışmamaktadır.


Bulgaristanın Avrupa Birliğine girmesi ile birlikte Türkiye ile olan ilişkileri olumsuz etkileniyor.Bilindiği gibi bir süredir Bulgaristan -Türkiye sınırında vize sorunu yaşanıyor.Türk vatandaşlarına uygulanan vize diğer Balkan ülkelerine transit geçiş yapan vatandaşlarımızıda ciddi olartak etkilemiş durumda.Bulgaristanda son zamanlarda yaşanan Türkiye aleyhtarı gelişmeler Bulgaristan ile olan ilişkilerimizi zedeleyebilir. Todor Jivkov döneminde yaşanan çirkin anıları Buzdolabına koyup, donduran Bulgarlar, şimdi tekrar oradan alıp masaya koymaya çalışırlırsa, sonuçlarına katlanmak zorunda kalırlar.Bulgarlar şunu iyi bilmelidir ki; şimdi artık çok farklı bir Türkiye var. Kuzey Irak gibi büyük azmanlarla boğuşulurken , gereksiz yere havlayan arkadaki finolara yazık olur doğrusu.
 
_______________


*Balkan Federasyonu Genel Sekreteri

697460cookie-checkBulgaristan’da anti-demokratik karar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.