Bush: ABD ciddi bir mali kriz içinde

ABD Başkanı George W. Bush, ABD'nin ciddi bir mali kriz içinde bulunduğunu belirterek, ABD Kongresi'nden finans sektörünü kurtarmak amacıyla hazırlanan ekonomiyi kurtarma planını en kısa sürede kabul edilmesini istedi. Bush, televizyonda ABD halkına hitaben yaptığı konuşmada, ''Biz, ciddi bir mali kriz içindeyiz ve federal hükümet buna bitirici bir eylemle karşılık veriyor'' diyerek ABD halkını 700 milyar dolarlık ekonomiyi kurtarma planına destek vermeye çağırdı. Pazarın ''düzgün işlemediği'' uyarısında bulunan Bush, yaygın bir güven kaybı bulunduğunu, belli başlı sektörlerin risk altında olduğunu ve başka bankaların da başarısız olarak ABD ekonomisini durgunluğa (resesyona) sürüklemekle tehdit ettiğine işaret etti. Bush, ''Bunun olmasına izin vermemek zorundayız'' dedi. Televizyonda 12 dakika süren konuşmasında ABD ekonomisini kurtarma planının amacının, kredi akışını başlatmak ve ekonomiyi yeniden canlandırmak için sorunlu alacakların satın alınmasında hükümete yardımcı olmak olduğunun altını çizen Bush, ''Kurtarma planının amacı, şirketlere değil ülkemize yardım etmektir'' diye konuştu.

BEYAZ SARAY'DA "MALİ KRİZ" ZİRVESİ

Demokrat Başkan Adayı Barack Obama ve Cumhuriyetçi rakibi John McCain, yönetimin finans sektörünü kurtarmak amacıyla hazırladığı, ancak Kongrede itirazlarla karşılaşan 700 milyar dolarlık pakete ilişkin pürüzleri görüşmek üzere bugün Beyaz Saray'da Başkan George W. Bush ile biraraya gelecek. Bush'un iki adayı arayarak daveti iletmesinin ardından Obama ve McCain'in kampanyalarından yapılan açıklamalarda, davetin kabul edildiği bildirildi. Böylece ABD tarihinde pek sık rastlanmayan bir durum yaşanacak ve seçime az süre kala iki başkan adayı, mevcut başkanla bir ekonomi zirvesinde biraraya gelecek. Toplantıda bazı Kongre liderlerinin de yer alması bekleniyor.

KONGRE KURTARMA PLANINA SICAK BAKIYOR

WASHINGTON – ABD Kongresinin, mali sistemi istikrara kavuşturmak için hazırlanan 700 milyar dolarlık kurtarma planı üzerinde anlaşmaya yakın olduğu bildirildi.

Demokratlardan bir yetkili, ABD Kongresindeki Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin bugün iki tarafın da onayını alacak nihai plan taslağı üzerinde toplanmayı planladığını söyledi. Yetkili, çok fazla çözülmemiş konu kalmadığını da ifade etti.

Senato Bankacılık Komitesi Başkanı Christopher Dodd da anlaşmanın yakın olduğu konusunda iyimserliğini dile getirdi. Dodd, "Henüz o noktada değiliz. İyi bir olasılıkla bir gün içinde ya da daha yakın bir zamanda o noktada olacağız'' dedi.

Demokrat temsilci Barney Frank da kurtarma planı yasasının geçeceğinin ''açık'' olduğunu belirtti.

Birçok milletvekili hükümetin sunduğu kurtarma planında değişiklik istiyor.
Bu değişiklikler vergi verenlerin daha fazla korunmasını ve şüpheli alacaklarından kurtulan şirketlerin yöneticilerine yapılacak ödemelerin sınırlandırılmasını içeriyor.  

1179200cookie-checkBush: ABD ciddi bir mali kriz içinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.