Bush ile görüşmeye çalışacak…

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gelecek hafta yapılacak ABD Başkanı George Bush ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki görüşmesini önemsediklerini belirterek, ”Bunun öncesinde Başkan Bush ile öyle zannediyorum ki Riga Zirvesinde bir araya gelmemiz söz konusu. Orada bu konuyu görüşme fırsatı arayacağız” diye konuştu.


Erdoğan ile Ürdün Başbakanı Maruf Al Bakhit, Başbakanlıkta baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bulundular.


Görüşmelerin ardından her iki Başbakan da açıklamalarda bulunarak soruları yanıtladı.
Erdoğan, Irak, Filistin ve Lübnan’da yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


IRAK: Irak’ın parçalanmasını Türkiye olarak kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirten Erdoğan, ”Ürdün’de yapılacak olan Başkan Bush ve Maliki görüşmesini önemsiyoruz. Biz de şu ana kadar girişimlerimizi sürdürüyoruz. Riga’da bu görüşme zeminini oluşturmaya çalışacağız. Irak’ın üçe bölünmesini ben bir iç savaşın başlangıcı olarak görüyorum. Şu andaki mevcut iç savaş zirve yapar, bunu da duyurmak istiyorum. Buna da vesile olanları tarih, insanlık affetmez” diye konuştu.


LÜBNAN: Ürdün ziyareti sırasında Lübnan’daki son gelişmeleri değerlendirme fırsatı da olacağını belirten Erdoğan, ”Doğrusu Hizbullah’ın hükümetten çekilmesini doğru bulmuyorum. Lübnan’da birlik ve beraberlik zamanıdır” dedi.


FİLİSTİN: Erdoğan, Filistin konusunda da hassasiyetlerinin devam ettiğini belirterek, Filistin’in kendi iç bünyesinde birleşme zamanı olduğunu söyledi. İsrail’in Filistin’e karşı uyguladığı tutumu tasvip etmediklerini belirten Başbakan Erdoğan, bu konuda karşılıklı olumlu bir yaklaşım anlayışıyla bir barış sürecinin başlatılmasının şart olduğunu kaydetti.


 ZİRVE HAZIRLIKLARI TAMAMLANDI


NATO üyesi 26 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirecek olan Riga zirvesi hazırlıkları tamamlanırken, İttifak açısından “hayati” olarak nitelendirilen “Afganistan dosyası” gündemin ilk sırasına yerleştirildi.


Letonya’nın başkenti Riga’da, 28-29 Kasımda gerçekleşecek olan, Türkiye’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından temsil edileceği zirvede müttefiklerin “NATO’nun siyasi ve askeri dönüşüm sürecini” ele almaları öngörülüyor.


Siyasi açıdan, İttifak dışı ülkelerle ortaklık ve işbirliğinin geliştirilmesi konusuna ağırlık verecek olan liderler, askeri açıdan da NATO komutasındaki operasyonların “daha etkin” hale getirilmesinin yöntemleri üzerinde uzlaşma arayacak.



 

1035940cookie-checkBush ile görüşmeye çalışacak…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.