Bush istedi, Talabani PKK’yi kınadı

ABD Başkanı George Bush’un, BM Zirvesi’ne katılan Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile yaptığı görüşmede, ‘Türkiye’nin PKK konusunda endişeli olduğunu ve bir şeyler yapması gerektiğini’ söylediğini Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde aktarmıştı… 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Zirvesi için bulunduğu New York’ta Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile bir araya geldi.

BM binasında yaklaşık 50 dakika süren görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Talabani, Irak’taki terör örgütü PKK varlığı konusunda yöneltilen bir soru üzerine, ”Biz terörist grup PKK’yı kınıyoruz. Türkiye’ye karşı herhangi bir savaş, her şeyden önce Kürt halkının ulusal çıkarlarına ihanettir. Bu yüzden kınıyoruz. Bu sorunu çözmek için Türkiye’deki kardeşlerimizle işbirliği yapmaya hazırız” dedi.

”Bu konuda somut bir adım atılacak mı?” şeklindeki diğer bir soruya ise Talabani, kendilerinin bu konuyu tartışmaya hazır olduklarını söyleyerek cevap verdi. Talabani, ”Bu konuda elimizden gelenin en iyisini yapacağız” şeklinde konuştu.

”KOALİSYON GÜÇLERİNİN YERİNİ ALABİLİRİZ” 
Talabani, BM Zirvesi sırasında Danimarkalı gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak’taki 530 Danimarkalı askerin durumuyla ilgili soruya, ”Sanırım biz bu ay sonunda müttefik güçlerden birçok birliğin yerini alabileceğiz, ancak güçlerin çekilmesi tarihi için sizin ve bizim hükümetimiz arasında ortak anlaşma olmalı” yanıtını verdi.

Irak’ın önemli bir geri çekilme için tarih belirlemek istemediğini yineleyen Talabani, ”Teröristleri cesaretlendirmek istemiyoruz, çünkü onlar sizi ya da bizi tehdit edebilir” dedi.

Irak’ta Kürtler, Sünniler ve Şiilerin iç savaşa sürüklendiği açıklamalarını kabul etmeyen Talabani, ”Iraklılar arasında savaş yok. Irak’ta, halkımıza karşı savaşan, sivilleri ve masum insanları öldürmeye çalışan ülke dışından gelen binlerce suçlu var” diye konuştu.

Talabani, Irak’ta Kürt bölgelerinin ”demokratik deneyim, rehabilitasyon, ekonomik, kültürel ve sosyal gelişmede örnek teşkil edebileceğini” savundu.

Bu arada, Irak’ın ulusal güvenlik danışmanı Muvaffak El Rubai de Irak rejiminin, ABD önderliğindeki koalisyon güçleriyle hangi şartlarda ülkenin güvenliğinin sorumluluğunu alacağı konusunu görüşmekte olduğunu söyledi.

Öte yandan, ABD’de bugün yayımlanan bir kamuoyu araştırmasına göre, Amerikalıların yüzde 57’si Irak’ta konuşlu Amerikalı askerlerin çekilmeleri için bir tarih belirlenmesini istiyor.

İLGİLİ HABER: Bush’tan, Talabani’ye PKK uyarısı

1114330cookie-checkBush istedi, Talabani PKK’yi kınadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.