Bush: Petrole bağımlıyız

Bush, Amerikan kongresinde “Birliğin Durumu” konusunda her yıl olduğu gibi bilgi verdi. Kilit önemdeki kongre ara dönem seçimleri yaklaşırken muhafazakar mesajlarıyla dikkat çeken Bush konuşmasında terörizme karşı savaş, ekonomi, güvenlik, eğitim ve sağlık konularına ağırlık verdi.

Ham petrolün varilinin 70 dolara yaklaştığı bir dönemde Bush, ABD’nin dış kaynaklı enerjiye bağımlılığının sona ermesinin önemli olduğunu vurguladı. ABD’nin 2001 yılından bu yana temiz, ucuz, güvenilir, alternatif enerji kaynakları üretmek için çaba sarf ettiğini belirten Bush, çok önemli gelişme kaydedildiğini söyledi.

Bush, sıfır emisyon, kömürle çalışan santraller, güneş ve rüzgar teknolojisiyle temiz ve güvenilir nükleer enerjinin kullanımına ağırlık verileceğini kaydetti. Başkan Bush ayrıca, elektrikle çalışan araçlar ve hibrid araçlar için daha iyi teknolojiler üretilmesi üzerinde çalışıldığını kaydetti. Bush, “ekonomimizi petrole dayalı olmaktan çıkarıp, Ortadoğu petrolüne bağımlılığımızı geçmişin bir parçası yapabiliriz” dedi.

DIŞ POLİTİKA: IRAK

ABD Başkanı, konuşmasında Irak, İran, Filistin seçimleri gibi dış politika konularından özellikle bahsetti. Irak’tan, Washington’daki siyasetçilerin gündemine göre değil sahadaki komutanların belirleyeceği şekilde kademeli olarak asker çekeceklerini belirten Bush, “bu kritik zamanda” Kongre’den uzlaşmacı mesajlar çıkmasının önemli olduğunu kaydederek, Irak’tan ani bir şekilde asker çekmenin, bu ülkedekiler için “ölüm, hapis ve Irak’ın Usame bin Ladin gibi teröristlerin eline bırakılması” anlamına geleceğini de ileri sürdü.

İRAN

İran’ın nükleer programı konusuna da değinen Bush, bu ülkenin küçük bir dindar elit grubun elinde baskı rejiminin esiri olduğunu ifade etti. Bush, İran’daki rejimin Filistin ve Lübnan’daki teröristleri desteklediğini savunarak buna bir son verilmesi gerektiğini söyledi.

Dünyanın, İran rejiminin nükleer silah elde etmesine izin vermemesi gerektiğini belirten Bush, “Amerika bu tehditlere karşılık vermek için dünyayı bir araya getirmeyi sürdürecek” dedi.

Doğrudan İran halkına seslenen Bush, “Amerika size ve ülkenize saygı duyuyor. Kendi geleceğinizi seçme ve özgürlüğünüzü kazanma hakkınıza saygı duyuyoruz. Bizim ülkemiz, bir gün özgür ve demokratik bir İran’ın en yakın dostu olmayı umuyor” dedi.

HAMAS

Filistin seçimlerinden Hamas’ın zaferle çıkmasına da değinen Bush, Hamas’ın, İsrail’in varlığını tanıması, terörizmi bir kenara bırakması ve barış yolunda çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi.

Bush, izolasyonizme karşı global liderlik konusunda da konuştu ve ”Karmaşık ve meydan okuyan bir dönemde izolasyon yolu ve korumacılık çok yaygın ve davetkar görünebilir, ancak bunun sonu tehlike ve düşüştür. Halkımızı korumanın, barışı güvence altına almanın, kaderimizi kontrol etmenin tek yolu bizim liderliğimizdir, ABD önderlik etmeyi sürdürecek” dedi.

TERÖRİZM

Terörizmle savaş konusunda ise Bush, “Saldırganları kendi hallerine bırakabiliriz ama o zaman da onlar bizi kendi halimize bırakmayacak, savaşı bizim kıyılarımıza taşıyacaklar” diye konuştu. Bu nedenle terörizmle global savaşın önemli olduğunu belirten Başkan Bush, “Amacımız dünyada baskıcı rejimlere son vermek. Bazıları bu hedefi yanlış yönlendirilmiş bir idealizm olarak reddediyor, ancak Amerika’nın geleceği buna bağlı” dedi.

11 Eylül saldırılarının, bu baskıcı rejimlerin teröristlere barınak sağlamasının sonucu ortaya çıktığını söyleyen Bush, “radikal İslam”ın ve diktatörlüklerin, kitle imha silahlarına ve özgür dünyaya tehdit oluşturduğunu ifade etti. Bugün demokratik ülkelerin sayısının arttığına işaret eden Bush, demokratik ülkeler arasına girmesi gerektiğini söylediği ülkeler olarak da Suriye, Myanmar, Zimbabve, Kuzey Kore ve İran’ı saydı.

ABD’NİN EKONOMİK RAKİPLERİ: ÇİN VE HİNDİSTAN

Başkan Bush, ABD’nin ekonomik rakipleri olarak iki ülkeden özellikle bahsederek, Çin ve Hindistan’ın dünyada ekonomik olarak ABD ile rekabet içinde olduğunu söyledi. ABD Başkanı, “İnsan yeteneği ve yaratıcılık konusundaki önderliğimizi de sürdürmeliyiz. Bizim dünyada daima en büyük avantajımız eğitimli, çalışkan, hırslı insanlarımızdır. Bunu korumamız önemli” dedi.

Bush, bu çerçevede ülkenin rekabet gücünü artırmak için matematik ve bilime yapılacak devlet katkısını iki katına çıkardığını açıklarken, ABD’nin ekonomik olarak çok başarılı bir performans sergilediğini de söyledi.

MUHAFAZAKAR MESAJLAR

Konuşmasında muhafazakar mesajlar veren Bush, son yıllarda ABD’nin ”daha umut dolu bir ülke” haline geldiğini, şiddet suçlarının 1970’lerden bu yana en düşük düzeyine indiğini, gençler arasında uyuşturucu kullanımının ve son 30 yıla oranla son dönemde kürtajların sayısının azaldığını, küçük yaşta doğum yapanların sayısının düştüğünü kaydetti.
Bunların bir çeşit “vicdani devrim”den kaynaklandığını iddia eden Bush, hükümetin izlediği politikaların bu gidişatta önemli olduğunu savundu.

Başkan Bush, insan klonlama yönündeki her türlü araştırmaya da karşı çıktığı konuşmasında, “İnsan hayatı, yaratıcımızdan bir armağandır. Bu armağanın değeri hiçbir zaman düşürülmemeli, satışa çıkarılmamalıdır” dedi.

SAVAŞ ANNELERİNE YİNE GÖZALTI

Asker oğlunu Irak savaşında kaybettikten sonra yaptığı protesto eylemleriyle ABD’de barış hareketinin önderi kabul edilen Cindy Sheehan, Başkan George W. Bush’un yıllık “Birliğin Durumu” konuşmasını yaptığı Kongre binasına gelişinde, üzerinde “savaş karşıtı” slogan yazılı bir tişört bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.


Asker oğlunu Irak savaşında kaybettikten sonra yaptığı protesto eylemleriyle ABD’de barış hareketinin önderi kabul edilen Cindy Sheehan, Başkan George W. Bush’un yıllık “Birliğin Durumu” konuşmasını yaptığı Kongre binasına gelişinde, üzerinde “savaş karşıtı” slogan yazılı bir tişört bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Polis sözcüsü Kimberly Schneider’in verdiği bilgiye göre, Demokrat Partili bir milletvekili tarafından konuşmayı izlemek üzere Kongre’ye davet edilen “barış annesi” Sheehan, salondaki yerine oturana kadar tişörtünü üzerine giydiği montla sakladı. Sheehan, daha sonra tişörtün üzerindeki sloganı sergilemeye başladı.

Polisin, Kongre’de bu tür bir tişört giyilemeyeceği yönündeki uyarısını dikkate almayan Sheehan, kelepçelenerek salondan çıkarıldı ve Kongre yakınındaki polis merkezine götürüldü. Sheehan, Bush’un konuşmasına başlamasından az önce gözaltına alındı. Polis sözcüsü Schneider, Cindy Sheehan’ın “kanundışı davranış” suçundan gözaltına alındığını ve işlemlerin ardından serbest bırakılmasının öngörüldüğünü söyledi.

“Barış annesi”ni konuşmayı izlemesi için Kongre’ye davet eden Demokrat Partili California milletvekili Lynn Woolsey, Sheehan’ın konuğu olmasından gurur duyduğunu belirterek, “Cindy, askerlerimizin Irak’tan eve dönmesi konusundaki tartışmaya bir yenilik getirdi” dedi. Cindy Sheehan, oğlu Irak savaşında öldürüldükten sonra geçen Ağustos’ta yandaşlarıyla Bush’un Texas’taki çiftliğinin önünde bir ay boyunca kamp kurduğu sırada bütün ABD’nin ilgisini üzerine çekmiş ve sivil barış hareketinin önderi konumuna gelmişti. Sheehan, geçen haftalarda da bir protesto gösterisi sırasında kendisini Beyaz Saray’ın parmaklıklarına zincirlediği için gözaltına alınmıştı.

1122910cookie-checkBush: Petrole bağımlıyız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.